Klíště

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda se mohu infikovat klíštětem po jeho rozmačknutí. Dnes po dcerce lezlo klíště, trochu jsem zpanikařila, místo abych ho vyhodila, tak jsem ho rozmačkala v prstech a teprve pak vyhodila. Chtěla bych se zeptat, jaká je pravděpodobnost, že mě klíště infikovalo přes pokožku (poraněné prsty nemám, jenom suchou mírně popraskanou pokožku), pak jsem si zašla umýt ruce běžným mýdlem. Jak dlouho vydrží borelie na rukou pokud bych si špatně umyla ruce a pak něco jedla? Jsem čerstvě těhotná a bojím se o miminko, že mu to nějak ublíží. Jak mám dále postupovat? Pokud by klíště bylo infikované jaké příznaky bych měla pozorovat? děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Ireno. Rozmačkávání klíštěte v prstech a jiná manipulace s živými či mrtvými klíšťaty skutečně není doporučená pro možnost nákazy i touto cestou. Riziko není vysoké, nicméně existuje, může dojít k přestupu borelií i neporušenou pokožkou. Nemusíte nijak panikařit, nicméně sledujte kůži zejména na rukou, pokud by se vytvořilo zarudnutí velikosti dlaně a větší, pak kontaktujte lékaře. Preventivní léčba možná není. Jestli po 10 dnech nezpozorujete žádné kožní obtíže, pak klíště infikováno nebylo. Hezký den.

MUDr. Hana Černá
MUDr. Hana Černá

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Dětské oddělení Pardubické krajské nemocnice, a.s.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
borela | Od: borela | 23.5.2016 20:37
preventivne nasadit na 7 dni 200mg
davku doxyhexalu!!!!!
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: