Kojenec s ekzemem

Dobry den, mam 4 mesicni dceru plne kojenou. V 6 ti tydnech se objevil ekzem na nozicce a trosku na tvarich. Dostali jsme mast namichanou v lekarne a castecne pomohla, ale ne zcela. Doktorka poradila mazat dal. Pred 2 tydny se vsak dcera osypala i na brisku a prsou. Nyni je vyrazka jiz i pod kolinky. Doktorka potvrdila ze jde o ekzem a mozna atopicky. Predepsala fenistil kapky a expicial telove mleko. Ekzem se ji po par dnech malicko zlepsil ale stale se rozsiruje a rozhodne zcela nemizi. Na nekterych mistech je hodne spatny. Vzpomnela jsem si vsak ze dcera ma jiz dlouhou dobu i problem se stolici. Je sice zluta ale ne tekuta. Je spise jako takove ridsi bahno a zapacha. Navic za posledni 4 tydny dcera pribrala pouze 300g. Koji se vsak pravidelne. Narodila se s 3700g a nyni ma 6110g. Navic je jiz nekolik tydnu stale zahlenena. Nevim zda to s tim souvisi... Je mozne aby byla spise alergicka na nektetou potravinu co jim...? Ja ani manzel nejsme alergicti na nic a v rodine se nikde ani atopicky ekzem neobjevil tak nevim jake jsou priznaky. Muzete mi poradit cim dcerka nejspis trpi a jak postupovat? Mam zkusit vysadit mlecne vyrobky pokud se jedna o atopicky ekzem? Doktorka nic takoveho nedoporucila. Mam vynechat i maslo a pripadne i potraviny ktere obsahuji syrovatku? Dekuji za odpoved! Martina

Odpověď odborníka:

Dobrý den, atopický ekzém je dlouhodobé, velmi obtěžující onemocnění náročné na péči. Je nutné dítě velmi často a velmi důkladně mazat a dá se předpokládat, že v zimě bude mít kůži problematičtější. Můžete zkusit eliminační dietu - nepít sladké mléko, vynechat agresivní ovoce (citrusy, ananas, kiwi, ...) a vynechat kakao a výrobky kakao obsahující. Uvidíte, zda se dcerčina kůže nezlepší, je ale nutno výsledky hodnotit až nejdříve po 14 dnech. Stolička konzistence bahna je zcela normální a čím je dítě starší, tím spíše může i zapáchat. Pokud se ekzém děvčátka bude zhoršovat, bylo by vhodné navštípit kožního lékaře. Hezký den

MUDr. Veronika Šabatová
MUDr. Veronika Šabatová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Pediatrická klinika Thomayerova nemocnice

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Chris Klug: ani transplantace jater ho nezastavila na cestě za olympijskou medailí
Otestujte si své klíště
Články: Otestujte si své klíště
Kdo má rád jistotu a nechce...
Krevní plazma: darovat, či nedarovat?
Články: Krevní plazma: darovat, či nedarovat?
Snili jste o tom, že se...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Předčasný porod se po umělém oplodnění je častější
Články: Předčasný porod se po umělém oplodnění je častější
Předčasný porod a nízká...
S léky na slunce? Problematická nejsou jen antibiotika
Články: S léky na slunce? Problematická nejsou jen antibiotika
Konečně nastal čas dovolené...
Lymeská borelióza může zaútočit opakovaně
Články: Lymeská borelióza může zaútočit opakovaně
Lymeskou boreliózu je sice...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: