Kolapsové stavy

Dobrý den, již od dětství trpím kolapsovými stavy. Od 5 do 25 let jsem jich měl asi 6 - závratě, následně omdlení, celkový třes (křeče). I přesto jsem absolvoval vojenskou sužbu. V roce 2005 se u mě objevil vysoký krevní tlak, zpočátky i přes zahájenou léčbu dosti kolísal, pak se postupně ustálil na 130/80. Beru monopril 20mg. Před rokem jsem onemocněl zánětem sítnice, po zaléčení antibiotiky jsem začal užívat prednison 3x20mg denně, postupně se dávky snižovaly. V té době jsem prodělal tento stav : závratě, arytmie, nutkání na stolici, postupně třas až křeče, tlak 165/85. Přivolaný lekař konstatoval respirační arytmii. Po aplikaci nitro pod jazyk příznaky ihned odezněly. Tenkrát jsem to osobně přičítal hlavně lékům (prednizon), po kterých jsem měl snad všechny vedlejší příznaky, které byly v příbalovém letáku léku. Nyní po roce se ovšem tento stav opakoval, jen s mírnějšími příznaky a zvládl jsem ho bez pomoci lékaře. Během posledních 12let jsem absolval řadu vyšetření. Několikrát ECHo srdce, nesčetněkrát EKG, 1x EEG. Vše vždy v pořádku. Pro všechny lékaře jsem zdravý, ale rozhodně se tak necítím. Zajímavé je, že daleko více problémů mám v zimním období, v létě se cítím relativně dobře. Už si připadám jak nějaký hypochondr. Často se necítím dobře, ale nedokážu to blíže definovat. Ještě dodám, že jsem od 23-27 let trénoval a amatersky závodil na horském kole (4500 km za rok) - bez potíží. Co mi poradíte?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, jelikož jste byl zřejmě podrobně interně a neurologixky vyšetřen, předpokládám, že epilepsie, která se podle popisu kolapsů jeví jako velmi pravděpodobná, byla vyloučena, stejně tak záchvatovité arytmie (měl jste 24hodinové monitorování EKG?předpokládám, že nespíš ano). Vysoký krevní tlak může přijít jako onemocnění "samo o sobě", bez toho, aby se našlo nějaké konkrétní poškození nějakého ordánu, nebo přichází jako známka poškození například ledvin nebo nadledvin apod. - opět předpokládám, že toto již bylo vyloučeno. Stavy provázené závratěmi mohou souviset s poruchami prokrvení hlavy (mozku) - bylo vyšetřeno? Popsané obtíže mohou být také vyvolané psychicky, ale myslím, že to není příliš pravděpodobné. Sezonní obtíže často ukazují na autoimunitní nebo alergická onemocnění - ??? Jak vidíte, nedá se jasně říci, co u Vás obtíže způsobuje, příčin přiadá v úvahu více a popsané stavy spolu navíc sice mohou, ale také vůbec nemusejí souviset.

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: