Kolapsové stavy

Dobrý den Páni doktoři obracím se na vás, jako na poslední možnost toho co můžu učinit, pro zlepšení svého stavu. Pokusím se to napsat co možná nejdetailněji, ale bude to dlouhé. Za posledních 18 měsíců, jsem po čtyřech kolapsových stavech, kdy jsem upadl na několik sekund do bezvědomí. Nevím zda to spolu souvisí, ale dle mého vše začalo před 4 lety úpornou bolestí hlavy,(a to i několikrát za den) která se vyznačovala, světloplachostí, slzením z pravého oka a z pravé nosní dirky mi vytékala "voda". Což lékař neurolog vyhodnotil jako „cluster headache“ a napsal mi léky stišující bolest, poslal na CT mozku, který ale nic neprokázal. Postupně jsem zjišťoval, že se jedná o bolesti sezónní, které se vracejí tak 2 x 3x do roka a trvají cca 14 dnů, někdy v menší, někdy ve větší bolesti a intenzitě. Později se k tomu přidala malátnost a bušení srdce v klidovém stavu a, aby toho nebylo málo vlastní blbostí jsem se před 2 roky přiotrávil plyny ná bázi iperitu, tedy chloridem dusným, chloridem dusnatým a oxidem dusičitým, měl jsem dýchací potíže, časté bušení srdce. Vyšetřen a hospitalizován jsem byl v Thomayerově nemocnici na plicním. Rengeny plic dopadly bez patologických změn a byli vyhodnoceny, jako normální bez poruchy. Odběry krve dopadly také dobře. Bušení srdce vymizelo. Asi po dvou měsicích se bušeni srdce projevilo znova, a poprvé jsem upadl do bezvědomí, které dle manželký trvalo pár sekund. EKD mi prokázalo aritmii. Interní lékařka mě poslala na další vyšetření „cév a povodí“(sono), které bylo bez nálezu. Další vyšetření neprokázalo hypertenzi ani aritmii. Asi po dalším měsíci, jsem upadl na ulici opět do bezvědomí, které trvalo opět pár sekund. Tentokrát mě vezla sanitka rovnou do IKEMU na kardio oddělení. Holter ani krev neprokázali žádnou poruchu ani anomálii. Nic méně jelikož se jednalo o opakovaný kolaps, dali mi na dva dny příruční holter a dva dny na to mě poslali na zátěžový holter, vše dopadlo v pořádku a odeslali mě na Neurologii Thomayerovi nemocnice, kde jsem se podrobil EKG,EEG, CT vše dopadlo dobře. Nic méně prodělal jsem další kolaps. K lékaři jsem tentokrát nešel. Bezvědomí trvalo opět pár sekund Napadlo mě zda se nejedná o psychickou poruch a navštívil Psychiatra. Já, ale před výše popsanými problémi neměl žádné stresy, měl jsem bezproblémový život a příjemnou práci. Pravdou však je, že po vyskytnutí se shora popsaných problémů má psychika šla směrem dolu. Psychiatr mi předepsal antidepresiva. Musím uznat, že poprvé jsem zaznamenal obrat k lepšímu. Po dvou měsících jsem však léky musel přestat brát, jelikož jsem byl dle vyjádření lékaře až příliš šťastný (euforický). Pak se nějakou dobu nic nedělo. Žádné bolesti hlavy, žádná slabost, žádné pocity bušení srdce, bez stresu, skoro jsem se obveseloval, že je vše pryč. Bohužel není tomu již tak. Asi před pěti měsíci jsem u sebe začal pozorovat nekontrolovatelné záchvěvy svalů. A to na spodních končetinách v době před spaním. Nejedná se o křeče, nebolí to, nejedná se ani o samovolné vztahy svalových skupin, ale spíše o nahodilé, nekoordinované a nekontrolovatelné záchvěvy jednotlivých svalů. Postupně se tyto záchvěvy v nohách začali projevovat i přes den, ale v daleko menši intenzitě než v noci. Asi před třemi měsíci jsem prodělal další omdlení. Navštívil jsem obvodního lékaře a ten mě poslal na internu Thomayerovy nemocnice, kde mi opět pořídili EKG + odběry, vše bez nálezu a odkázali mě nazpět na neurologii. Neurolog mi sdělil, že se jedná o nedostatek vytamínů, železa a hořčíku. Zakoupil jsem tedy Muscoaktiv (hořčík, draslík, E, B6) a prášky obsahující železo, které beru do teď. Bohužel třes nepřestal naopak je četnější a rozšířil se nejprve do rukou a nyní do celého těla což se projevuje pocitem zemětřesení. Nejprve jsem myslel, že je opravdu zemětřesení, které trvá pár sekund, pak jsem si myslel, že někdo s kolegů kope do stolu. Nyní vím, že je to pouze můj subjektivní pocit, který se vyskytuje i několikrát za den, vždy po dobu několika málo vteřin a někdy to dá na pár dnů pokoj. Celkově se to, ale zhoršuje. Jsem opět objednán na neurologii. Všude se člověk musí objednat a všechno trvá ukrutně dlouho. Mám tam jít až 27.8 2013 tedy více jak za měsíc. Můj nervový systém už jde do haizlu, kvalita mého života také. Kvůli častým návštěvám lékaře jsem k poslednímu srpnu dostal výpověď a to jen proto, že mi nikdo není schopen stanovit diagnózů. Mě už začíná být jedno, jaká diagnóza to bude. Ať je to třeba tumor v mé hlavě velikosti pštrosího vejce. Ale ať to vím. Alespoň si svůj zbylí život zařídím tak, abych si stihl dát své věci do pořádku, abych si udělal čas na to, co jsem kvůli tzv. civilizaci odkládal. Věnoval čas něčemu smysluplnému a nechal, tak po sobě uklizeno. Nechat po sobě čistý stůl je smyslem života. Prosím ctěné doktory o nějaký nápad, pojedu třeba přes celou republiku k nějakému specialistovy, který by mi věnoval trochu více času. Děkuji a přeji hezký život plný příjemných prožitků VK

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Váš případ je opravdu zapeklitý... z toho, co tu popisujete, tak se mi zdá, že jediné, co Vám opravdu pomohlo, byla antidepresiva - že měla léčba jako "nežádoucí účinek" zvýšenou euforii, bych ve Vaší situaci brala spíše jako pozitivum než negativum. Pokud vše ostatní se po opakovaných vyšetřeních ukázalo jako negativní, psychika vychází jako "favorit" příčin... Je možné, že trpíte nějakou formou epileptických záchvatů, které nejsou běžnými vyšetřeními (CT, neurologie) zachytitelné, nebo máte srdeční arytmie, které se ale objevují tak sporadicky, že EKG ani Holter vykazuje nesignifikantní výsledky. Nádor na mozku by se zobrazovacími metodami ukázal a není potřeba ještě házet flintu do žita. Jediné, co mě ještě z vyšetření napadá, je endokrinologie - některé formy hormonálních výchylek mohou mít taky obdobné příznaky, jaké popisujete. Pokud bude i endokrinologie negativní, na Vašem místě bych zkusila znova onoho psychiatra, co Váš případ už trošku zná, s tím, že antidepresiva jsou jediné, co Vám v podstatě pomohlo. Pokud k němu již nemáte důvěru, navštivte jiného, popište mu situaci obdobně jako zde.

MUDr. Vendula Bartáková
MUDr. Vendula Bartáková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Postgraduální studium na Ústavu patologické fyziologie LF MU

 
Líbí se vám odpověď?
+7 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: