Koleno po úrazu

Dobrý den, před rokem a půl jsem měla úraz. Podstoupila jsem léčbu zlomeniny holenní kosti v kloubu, loni v říjnu artroskopii kvůli menisku a v únoru plastiku vazu... koleno mám stále mírně oteklé, cítím bolest při každém kroku, rozsah pohybu při rozcvičení 5-130 stupňů, koleno tuhne i po pár minutách sezení a občas mi koleno oteče do té míry, že sotva chodím. Docházím už na čtvrtou sérii rehabilitací a nevidím zlepšení, už si nevím rady :( Děkuji za pomoc.

Odpověď odborníka:

Z několika řádků nelze učinit opravdu odpovědný závěr. Z textu vyplývá, že se jednalo o nitrokloubní zlomeninu holenní kosti v koleni. Poranění měkkých tkání kolena, proto byla následně provedena artroskopie s ošetřením poraněného menisku a plastikou předního zkříženého vazu. Ne vždy se podaří nitrokloubní zlomeninu, zvláště pokud má více úlomků upravit tak, aby kloubní plocha byla zcela souvisle plynulá. Úraz, následná kostní operace, následná artroskopie a výkon v koleně přináší změny takové, že kloubní povrch reaguje zánětlivými změnami ve smyslu posttraumatické synovitidy. Ta se projeví otokem, bolestmi , někdy po těžším úrazu kloubu se objeví i časnější artróza kloubu. V těchto případech doléčení, odlehčení kolena, chladné obklady, kolena, nárazově nesteroidní antirevmatika typu Ibalginu, rehabilitační léčba, měkká ortéza jsou na místě. Vhodná jistě i lázeňská léčba. Léčba vyžaduje trpělivost, dlouhodbou zacílenost a soustavnost péče. Jinak podle nálezu se vyjádří váš chirurg nebo ortoped.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: