Koliky po operaci žlučníku

Dobrý den, je mi 18 let a 16.10 jsem prodělala laparoskopickou cholecystektomii, vše proběhlo bez potíží a do čtyř dnů už jsem mohla normálně fungovat. Dietu jsem samozřejmě ještě držela ale 24. ráno na mě přišel opět "žlučníkový záchvat". jela jsem na pohotovost a nechali si mě týden v nemocnici, na sonu nic vidět nebylo, žádný kamínek ve žlučovodech (3mm široké), jen zvětšená játra o 1,5cm. jaterní testy byly hodně zvýšené ALT 5,25 AST 5,78 ALP 3,22 GMT 3,1 LDH 7 což podle mě vylučuje psychickou příčinu přetrvávajících bolestí. Dále vyloučili akutní infekci. Už druhý den mi bylo dobře a jaterný testy klesly a za celý týden úplně. Závěr byl, že jsem měla kamínek ve žlučovodu ale než jsem se dostala na sono, už procestoval dolů. Už druhý den co jsem byla doma mě opět chytil záchvat ve stejnou dobu jako ten předchozí (v 5 ráno) tak jsem zase jela do nemocnice a tam mi řekli, že musím nastoupit do nemocnice, že je to postcholecystektomický syndrom a že musím na vyšetření v celkové anestezii, na duodenoskopii, vyšetření oddiho svěrače. a případné odstranění kamínků. Myslíte, že je to nutné? Nemůže jít třeba o to, že se doma dost stresuju? Nebo že mi žluč tvrdne ve žlučovodech a pak na ni tlačí nová? toto by žádné vyšetření nevyřešilo.. Co to může být? jsem už vážně bezradná. myslela jsem si ,že operací žlučníku se všechno vyřeší ale pořád je to stejné. Možná ještě horší

Odpověď odborníka:

Vyšetření bolstivých stavů po operaci žlučníku je vždy diagnosticky náročné. Většinou se opravdu skrývá za těmito potížemi možný konkrement ve společném žlučovodu, u řady pacientů se i po odstranění žlučníku tvoří kaménky ve výše uložených drobných žlučovodech. Většinou jsou malé a sfinkterem Oddi projdou, někdy se ale zadrží a způsobí tozšíření žlučovodu a bolesti. V tom případě je vhodné svěrač rozšířit., Dnes opravdu výtečným postupem je provedení ERCP, zavedením vyšetřovací sondy k ústí žlučovodu do dvanáctníku, vyšetření, zobrazení a rozšíření svěrače tak, aby případné kaménky měly do dvanácterníku volný postup. Potíže nejsou ani stavem žluči a většinou ani stresem. Doporučený postup, pokud jsou potíže, je nejvýš šetrný a vhodný.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Stejné obtíže | Od: Láďa | 25.4.2014 07:57
Dobrý den,

trápí mě stejné potíže, již jsem 3 měsíce po operaci a občas mě to chytne a skoro vždy brzy ráno (4-8 hod.) Chtějí mi provést podobná vyšetření jelikož gastro- a koloskopie s CT břicha neodhalily vůbec nic. Chci se zeptat jestli jste ERCP již prošla a jaké to mělo výsledky?
Jinak je mi 21 tudíž nejsem o tolik starší.

Děkuji za případnou odpověď.

Budu rád i za případný mail s osobnějším názorem.
reagovat
re:re:Stejné obtíže | Od: Poradna uLékaře.cz | 28.4.2014 13:45
Dobrý den, děkujeme za dotaz. Avšak aby Vám lékař
mohl odpovědět, poprosíme Vás, abyste dotaz
zkopíroval a vložil jej přímo do poradny na těchto
stránkách: http://www.ulekare.cz/poradna-
rozcestnik.

V poradně se Vám bude lékař věnovat. Děkujeme
reagovat
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x