Kombinace léků

Dobrý den. Rozešel se se mnou přítel a mě to hrozně vzalo, byl jediný koho jsem měla! Beru léky ráno před jídlem letrox 50, po jídle zoloft 100 mg, lexaurim 3 mg.-kvůli rozchodu s přítelem,zenaro 5 mg, prednison 20 mg, také berodual N, protoże se mi stále blbě dýchá a ibuprofen 400 mg. protože mě stále bolí hlava! Je mi celý den zle, třesu se, pláču, je mi zle od žaludku, skoro nic nejím piju 1-2 šálky kávy denně. Stále spím, jsem neschopná cokoliv dělat. Jsem naprosto bez energie a każdá činnost je pro mě nadlidský výkon! Večer si dávám další lexaurin 3 mg. a ibuprofen 400 mg. Může mi tato kombinace léků jakkoliv ublížit? Mozek, srdce, ledviny, játra, žaludek, závislost?

Odpověď odborníka:

Při krátkodobém užívání by se Vám nic závažného přihodit nemělo. Kombinace Prednisonu a Ibuprofenu však může poškodit žaludeční sliznici - je vhodné užívání Ibuprofenu minimalizovat a Prednison užívat jen s jídlem. Pokud užíváte Prednison na astma, bylo by vhodné přehodnotit léčebný plán a tablety perspektivně nahradit inhalátory - mají mnohem méně nežádoucích účinků. Lexaurin může vést k lékové závislosti, doporučuji ho užívat jen při potřebě, většinou postačuje 1,5 mg. Ještě lepší by bylo nahradit Lexaurin na noc nervovým čajem nebo nějakými přírodními léky (Persen, třezalka - pokud neužíváte antikoncepci, kozlík, chmel). Pokud se obtíže nezlepší, vyhledejte určitě psychologa nebo psychiatra - měl by s Vámi Vaše potíže rozebrat, pokusit se najít s Vámi řešení, pomoci překonat ztrátu vztahu - léky jsou jen krátkodobým řešením.

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: