Konzistence stolice

Dobrý den, chtěla bych se zeptat - asi 3 týdny mám řidší stolici a světlejší. Není to průjem, ale stolice není jakoby konzistentní, spíše trhaná, se zbytky nestráveného jídla (menší kousky) a ve vodě se obvykle rozpadne. Někdy je to o malinko lepší (drží pohromadě), jindy ne. Krev ve stolici nepozoruji. Mám delší dobu (asi 5měs.) menší potíže s bolestí břicha, spíše v podbřišku, někdy více vravo, až v tříslech, jindy kolem pupku, v boku,... Nejčastěji jde ale o bolest v podbřišku a až jakoby v kříži. Je to velmi podobné menstruační bolesti. Byla jsem na gynekologii, kde mi byla zjištěna prasklá cysta, na urologii zánět moč.cest (přeléčeno Triprimem). Poté bolesti ustaly, ale opět se vrací. Bolest není pořád, ani nijak velmi silná, spíše nepříjemná, zvláště když se spojí s bolestí v kříži. Mám také bolesti zad, hl.v oblasti lopatek (byla jsem na rehab.a cvičím), ale v posl.době mě zlobí i bederní páteř, jednou jsem musela i na obstřik. Na co se chci ale zeptat především - dnes ráno jsem si všimla ani ne 1cm žlábku ve stolici. Toto se mi stalo už asi před měsícem, asi 3x, ale poté už nikdy, tak jsem to neřešila, ale dnes znovu... Chci se zeptat - může to být způsobeno hemeroidy, příp.křečovými žilami? Nebo se mám obávat nádoru? Mám z toho veliký strach. Poslední asi 2 dny cítím takový jakoby tlak v oblasti kostrče, nijak velký, ale cítím, není to jako nucení na stolici. Nehubnu (ačkoliv se mi nedaří přibrat), nezvracím. V pánevní oblasti mám ale několik křečových žil, hl.v oblasti jakoby "uvnitř" velkých styd.pysků. Často před menstruací nebo při vzrušení se tyto křeč.žíly velmi zvětší a jsou velmi bolestivé. Mohlo by to s tímto souviset? Jsem velmi vystrašená... V noci bolesti žádné nemám, kromě bolesti pravé kyčle, když ležím na pravém boku. Také jsem si všimla za poslední asi 2 týdny, že mám jakoby propadlé místo vedle pánevní kosti - bokem (mezi pupkem a tou vystouplou částí pánevní kosti). Nevím, zda to může být i mým postavením těla, ale levá strana se mi zdá normální. Vpravo mi přijde více prohloubená, až vychrtlá, pánevní kosti mi vystupují. Když se jakoby nakloním na pravou stranu, tak se břicho "přesune" doprava, totéž na levou stranu, ale když stojím rovně, tak je jakoby více vlevo, resp.je ve středu, ale pravá strana je malinko více prohloubená. Také když se chci hodně nadechnout a jakoby nafouknout břicho, tak mi to nejde. Jde to jen tak asi do půlky a pak mě to začne tlačit mezi žebry (v "trojúhelníku" - žlučník). Prostě nenafouknu celé břicho. Někdy to ale jde, v posled.době ale ne moc často. Nevím, čím to je. Je to jako bych měla část břicha ztuhlou nebo v křeči, přitom ale žádnou křeč necítím. Byla jsem min.týden na gastroenterologii, na UZ vše normální. Dle p.dr.jde o poruchu mikroflóry střev (měla jsem od ledna 3x různá ATB - záněty horních cest dých.+moč.cesty) a doporučila mi probiotika. Pokud se to nespraví, přijít znovu. O tom žlábku ve stolici jsem se ale nezmínila, to se mi stalo dříve a pak ne, tak jsem na to zapomněla, ale dnes se to znovu objevilo a navíc ten pocit v kříži a kostrči... Mám strach. Je mi 33 let, v rodině rakovinu máme, i když ne přímo tlustého střeva. Jsem po 2 porodech, druhý byl cís.řezem před 1 rokem a 3 měsíci a napadly mě ještě srůsty, ale to by asi nevysvětlovalo ten žlábek ve stolici a její řidší konzistenci... U OL krevní obraz OK, slabě zvýš.hodnota TSH, ale beru Letrox (všední dny) na štítnou žlázu a železo (pouze o víkendu). Cítila jsem se velmi unavená, nyní po Letroxu OK. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Obtíží je více, ale jistě bude první věci vyřešit problém konečníku a tlustého střeva. Proto bude potřeba zajít na chirurgickou ambulanci nebo přímo na proktologii, kde vám vyšetří konečník jednak prstem a jednak provedení rektoskopie nebo kolonoskopií přehlédnutím celého tl. střeva. Pokud by byl nález negat tak bude potřeba zaměřit se na problémy spojené s možnou střevní dyspepsií, ale dát si vyšetřit i krevní testy na možnou coeliakii. To jistě gatroenterolog udělá. Léčba podle zjištění. Ke stavu funkce zažívacího traktu jistě nepřispívájí zvýšené obavy. Věc je nujtno vyřešit a vyléčit.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: