Konzervy

Už dlouho mě zajímá jedna věc. A to zda v konzervách typu sardinky atd. můžou být přítomni nějací parazité. Přece jenom se tyto konzervy konzumují za studena, takže mě zajímá zda je tato konzumace bezpečná. Děkuji za Vaši odpověď a Váš čas.

Odpověď odborníka:

Potraviny v konzervách jsou konzervovány. Parazité, pokud byly v potravině, jsou usmrceny. Jinou otázkou je přítomnost tvz, bisfenolu A, který se může uvolňovat z epoxidové výstelky, kterou je potažená vnitřní stěna konzervy. Dále hliník, plísně či botulin. Tyto látky jsou pro tělo také nebezpečné. Proto platí zásada, konzumovat jídlo v konzervách v záruční době. Dávat přednost skleněným obalům. Dobře plechové konzervy skladovat. A při pozorování nafouknutí víčka, nebo pokud se Vám obsah konzervy nebude zdát v pořádku, konzervu vyhodit.
S pozdravem
MUDr. Dagmar Doležalová

MUDr. Dagmar Doležalová
MUDr. Dagmar Doležalová

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé, Centrum ambulantní gynekologie a primární péče, Brno

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: