Kostní vosk

Dobrý den pane doktore, obracím se na Váš touto cestou, protože již jsem zoufalá. Před 7 lety jsem prodělala operaci dolní čelisti (pro zisk vzorku kosti, aby mi byla potvrzena fibrózní dysplazie)při níž došlo, že místo odběru bylo zamáznuto kostním voskem , aby rána nekrvácela. Po 5 letech od té puvodní operce se mi na váři začala tvořit neohraničená hrčka, která se neustála měnila -lékaři se rozhodli v místě té hrčky operovat, aby zjistili co je za tou hrčkou. Vzorky šly na různé kultivace a vše vyšlo negativní a jizva se nechtěla rok zacelit. Lékaři uvažovali o tom, že y se mohl vylučovat kostní vosk (i když říkali, že se jim to ještě nestalo) Po roce došlo opět k vytvoření menší hrčky a při opětovném rozříznutí se jim potvrdil názor, že je to kostní vosk - sama jsem to viděla jak nad kahanem to topí a po chvíli to zase tuhne. Od té doby uplynul rok a půl a jelikož mám pořád velké bolesti a teplo mi od bolesti ulevuje, v sobotu jsem nahřívala tvář na slunci a došlo k tomu, že kolem jizvy jsem měla vyteklý, ztuhlý vosk. Chtěla bych se zeptat na názor taky někoho jiného než mého ošetřujícího lékaře, který podle mě je neštastný už jenom jak mě vidí, jestli je nějaká možnost jak kostní vosk v lidském těle prokázat (neinvazivní diagnostické metody). Jelikož u mě ten vosk si vybral cestu přes maseter než aby se vylučoval pod čelistí kde byla ta původní jizva z roku 2004. A ještě by mě zajímalo, jestli i Vy používáte kostní vosk a zda jste se už někdy setkal s tím, že by lidské tělo kostní vosk nepřijalo a po takové době ho začlo vyločovat. Předem děkuji za odpověd a s přáním pěkného dne Martina K.

Odpověď odborníka:

Kostní vosk se používá velmi dlouho , jeho množství ke stavění krvácení není nikdy velké a nikdy jsem neviděl z použití vosku žádnou škodu. Váš případ znám jen z toho, co jste napsala a je možné, že to co se jeví jako vozk je sekrece z následků zánětlivého infiltrátu, který se vyprazdňuje. Sekrece vosku po této době se mi jeví jako velmi nepravděpodobná. Jistě je třeba zvážit i případnou změnu sekrece oprací na sekreci vnitřní, nitroústní, ale musím skutečně přiznat, že nejlepší řešení jistě vám doporučí lékaři, kteří vás dobře znají.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
kostní vosk | Od: Pavel | 24.3.2013 19:19
Před cca 5 lety jsem absolvoval vytržení osmičky (operativně) byla položená napříč. Lékař použil kostní vosk. Po cca 6 měsícíh po zhojení rány, mne místo začalo bolet, vytékal z něho hnis a bílé kousky, zjevně uvedený kostní vosk. Nyní po 5 letech místo opět bolí, a vytáhl jsem další bílý malý kousek. Tak si myslím, že komplikace s konstím voskem nejsou zas tak ojedinělé.
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Léky na zácpu a průjem mívají vedlejší účinky. Vybírejte opatrně!
Opary rtů: výhradně lidská záležitost
Články: Opary rtů: výhradně lidská záležitost
Přestože by se někomu mohlo...
Otřes mozku
Články: Otřes mozku
Otřes mozku je...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Ochromené srdce aneb Co nám dláždí cestu k infarktu
Články: Ochromené srdce aneb Co nám dláždí cestu k infarktu
Infarkt je pro mnoho lidí...
Hemoroidy: choulostivý problém lze řešit přírodní cestou
Články: Hemoroidy: choulostivý problém lze řešit přírodní cestou
Trpíte hemoroidy? Ještě než...
Infekční komplikace atopického ekzému
Články: Infekční komplikace atopického ekzému
Ekzém není jen nepříjemný...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: