Kousnutí klíštětem

Dobrý den. Tuto neděli 3.5. jsem z temene hlavy vytáhl klíště, které už bylo mrtvé a bohužel nevím, jak dlouho bylo přisáté. Včera (po 2 dnech od vytažení klíštěte) jsem měl příznaky chřipky (celodenní bolest hlavy, kloubů, u srdce a teplotu 37,5°C). Mohlo by se už jednat o příznaky encefalitidy či borreliózy? Po jaké době si u lékaře mohu nechat udělat rozbory krve? Klíště mám uchované ve sklenici, má ještě cenu si nechat udělat jeho rozbor, zda bylo infikované? Klíště bylo chyceno na Karlštejně v povodí dolní Berounky. Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, podle míry nasátosti klíštěte se orientačně dá odhadnout, jak dlouho bylo přisáté (čím nasátější klíště, tím déle, a tím i vzrůstá riziko infekce). Bohužel přes internet nelze vyloučit ani jednu ze jmenovaných nemocí. Vyšetření se dá provést ihned, s tím, že borrelioza je detekovatelná min.4 týdny po infekci a odběry na encefalitidu se provádějí jen vzácně .- pokud probíhá nezávažně, není důvod ji z krve potvrzovat (odezní a nezanechá následky). Pokud encefalitida probíhá závažně, obtíže pacienta nebo spíše jeho okolí donutí zavolat lékařskou pomoc a bývá nutná hospitalizace. Odeslat klíště na rozbor můžete, spíše pro zjištění, zda bylo přenašečem borreliozy. V první řadě však doporučuji návštěvu obvodního lékaře pro bližší určení původu obtíží (pozn.touto dobou nejsou vzácné běžné infekce dýchacích cest, je to pravděpodobnější než nákaza od klíštěte).

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: