Koušu se při spánku

Dobrý den, trpím spánkovou obrnou, se kterou jsem se víceméně již naučila žít. Zjistila jsem, že důležitou roli v tomto děsivém stavu hraje moje vůle resp. schopnost se koncentrovat a nepanikařit. Dá se říct, že postupem času jsem nad tímto přišerným postižením zvítězila. JENŽE... zdá se, že když jsem dokázala zvládat jedno, obrátí se proti mě jiné. Začala jsem se před probuzením nepříjemně kousat zevnitř úst zrovna při té etapě paralýzy, kdy se nemohu hýbat. Je to pokaždé stejné-pravým horním a pravým dolním špičákem k sobě zkousávám vnitřní koutky úst. (A naneštěstí - se mi tyto zuby vyvinuly natolik ostré, že když jsem je měla nově narostlé po jedničkách a nebyla jsem na ně ještě zvyklá, měla jsem zevnitř úst krvavé rýhy, jak jsem si o ně rozedírala ústa - dokonce mne má zubařka upozorňovala, že by nebylo špatné je zabrousit, což jsem ale odmítla). Každé ráno tam mám doslova vykouslé díry až do krve. Někdy jsem natolik zakouslá, že po úplném probuzení nemohu samou bolestí zuby jakoby povolit a vykousnout. Hlavně 1)Není to tím, že bych tak usínala-musím se kousat až po usnutí 2)Obrousit zuby by můj problém nevyřešilo zcela... Prosím poraďte co dělat-je to totiž nepříjemné a bolestivé. (A mám také mimochodem trochu strach, že bych se třeba při paralýze mohla udusit krví, kdybych se hodně pokousala,je to možné?)

Odpověď odborníka:

Pokud nechcete zuby zabrousit, ještě bych zvážil okluzní dlahu jako ochranu zubů- používá se jako ochrana před skřípáním - poraďte se se stomatologem i o této možnosti. Vím, že to tento problém nevyřeší, ale možná pomůže zmírnit. Spánková paralýza se moc léčit nedá - nevím,zda jste ve sledování neurologem nebo psychiatrem , s různým úspěchem se používají některé léky nebo psychoterapeutické postupy, je též třeba zjistit, zda nejde o součást narkolepsie - pak je léčba jiná. Jeden můj pacient dokáže epizodu spánkové obrny přerušit pohyby očí -což je jediný pohyb, kterého je člověk v tomto stavu schopen - prý to pomáhá skvěle. Krev teoreticky vdechnout můžete, muselo by jít o větší množství, pravděpodobnější je, že ji spolknete - nicméně i to je nepříjemné. Pokud se problém nebude zlepšovat, obrátil bych se na odborníka na spánkovou medicínu - neurologové, psychiatři.

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: