Krční infekce – postupuje lékař správně?

Dobrý den, od půlky října mě trápí bolest v krku. Po neúspěšné samoléčbě (lokální atb. Bioparox) jsem navštívil obv. lékaře a ten dg. tonsilitis acuta a předepsal Augmentin (amoxicilin) v kombinaci s Bioparoxem. Potíže ustaly, ale bolest se znovu objevila 2. den po dobrání Augmentinu. Samotný Bioparox stav nijak nezlepšoval. Následný výtěr z krku byl negativní, ale bolest neustává a v krku bolí i když nepolykám. Lékař konstatoval, že v krku je hlen a bílý povlak, nikterak však hnisavý, že se zřejmě jedná o některý z Haemophilů a předepsal mi Doxybene (doxycyclin). V dokumentaci k léku jsem se dočetl, že značnou, zčásti získanou rezistenci k doxyciclinu vykazují enterokoky, Haemophilus influenzae a Enterobacter species. Neměl lékař nařídit nový výtěr a určit konkrétní bakterii a podle toho předepsat antibiotika? Děkuji.

Odpověď odborníka:

Ve vašem případě bych doporučovala provedení nového výtěru a zhotovení autovakcíny. Mohlo by jít o některý rezistentní kmen či např. zlatého stafylokoka, na které antibiotika většinou nepomáhají. Přeléčení autovakcínou mívá dlouhodobý účinek.

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: