Krční infekce – postupuje lékař správně? (3)

Dobrý den, Doxybene užívám pátý den, k tomu pastilky Tantum Verde a zázvorový čaj, ale stav se nijak nezlepšuje. Naopak se přidává tlak v pravém uchu a večer bolest hlavy. Zvýšenou teplotu ale ani večer nemívám. Opravdu musím čekat na dobrání všech tablet (ještě 6 dní) než bude lékař moct provést nový výtěr? Původní dotaz: Dobrý den, od půlky října mě trápí bolest v krku. Po neúspěšné samoléčbě (lokální atb. Bioparox) jsem navštívil obv. lékaře a ten dg. tonsilitis acuta a předepsal Augmentin (amoxicilin) v kombinaci s Bioparoxem. Potíže ustaly, ale bolest se znovu objevila 2. den po dobrání Augmentinu. Samotný Bioparox stav nijak nezlepšoval. Následný výtěr z krku byl negativní, ale bolest neustává a v krku bolí i když nepolykám. Lékař konstatoval, že v krku je hlen a bílý povlak, nikterak však hnisavý, že se zřejmě jedná o některý z Haemophilů a předepsal mi Doxybene (doxycyclin). V dokumentaci k léku jsem se dočetl, že značnou, zčásti získanou rezistenci k doxyciclinu vykazují enterokoky, Haemophilus influenzae a Enterobacter species. Neměl lékař nařídit nový výtěr a určit konkrétní bakterii a podle toho předepsat antibiotika? Děkuji. Odpověď odborníka: Ve vašem případě bych doporučovala provedení nového výtěru a zhotovení autovakcíny. Mohlo by jít o některý rezistentní kmen či např. zlatého stafylokoka, na které antibiotika většinou nepomáhají. Přeléčení autovakcínou mívá dlouhodobý účinek. MUDr. Eva Dogoši Datum vložení: 4.11.2010 | Aktualizace: 4.11.2010 Dobrý den, paní doktorko. Mockrát děkuji za bleskovou reakci. Nový výtěr mohu provést nejdříve v pondělí. Myslíte, že je vhodné do té doby pokračovat v léčbě doxycyclinem? Včera jsem užil první tabletu Doxybene 200mg, předepsáno mám 1 tabletu po 24h. Děkuji. J. Drozd Odpověď odborníka: Dobrý den, antibiotika bych doporučoval užívat i nadále. Hezký den. Martin Kaláb Datum vložení: 5.11.2010 | Aktualizace: 6.11.2010

Odpověď odborníka:

Pokud i při užívání antibiotik dochází ke zhoršování stavu a objevila se bolest ucha, kontaktujte svého lékaře (ORL) rozhodně dříve, než doberete antibiotika. Určitě by bylo na místě vyšetření zvukovodu a bubínku, kvůli možnosti šíření infekce do středního ucha. Provedení výtěru při užívání antibiotik není příliš vhodné, protože výsledek může být zkreslený.

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: