Krční páteř

Dobrý den, po laparosk. gynekol. operac iv 8/2014-obj.potíže -točení hlavy,pocit na zvracení a ztráta rovnováhy. Během dalšího měsíce bolest hlavy od zátylku za uchem do spánku. Při magnetické rezonanci zjištěny 2 vyhřezlé plotýnky - 4/5,5/6.Následovala operace s náhr. titan. a corabon. zpevněním obratlů. Před krční operací naordinován Cortizon a v současné době na ušním odd. předepsán Alervet. Bolest hlavy v levé části a při delší chůzi potíže s rovnováhou nadále přetrvávají. Prosím o radu s čím mohou souviset moje potíže nyní a zda mám naději, že odezní. Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den Jano. Pro vyjádření k původu závratí je potřeba detailnější neurologické vyšetření ev doplnění i vyšetřením ušním. Zobrazovací vyšetření např MR mohou ukázat ev vyloučit jen menšinu příčin. Nevím, jak bylo v tomto případě postupováno. Nález na ploténkách na MR mí nepřipadá jako nepravděpodobnější příčina závratí. Krční páteř velmi často svoji roli na bolestech v týle i na závratích má, ale to jsou hlavně blokády v hl v 2-3 horních úsecích páteře. Tj změny, které na zobrazovacích vyšetřeních ani vidět nejsou a nejsou také určené k operačním zákrokům. Je potřebné vyšetření páteře technikami manuální ev myoskeletární medicíny / provádějí někteří lékaři hl oborů RHB, neurologie. Těmi technikami lze i blokády odstranit a rozepsat vhodné další cílené rehabilitace nebo i fyzikální metody. Po vyloučení ev některých dalších neurologických příčin závratí připadá v úvahu i BPPV- polohová závrať, kterou lze vyšetřit a léčit speciálními manévry. Příčina je v oblasti polokruhových kanálků vnitřního ucha. Léky příliš nepomáhají, je potřeba provést speciální vyšetření Dix Hallpike manévrem a ev další léčba i pacientovým cvičením tzv Seémontovýmu manévry. Vznik potíží bych dle Vaše popisu přisuzoval spíše kombinaci blokád páteře a polohového vertiga. Zdravím dr. Šigut

prim. MUDr. Vladimír Šigut
prim. MUDr. Vladimír Šigut

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Neurologické odd a iktové centrum nemocnice Krnov,
Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: