Krční páteř

Dobrý den, je mi 22 let a už čtyři roky mám problém s krční páteří (často jsem seděla shrbená u pc). Byla jsem u neuroložky, ta mně vyšetřila (ale ne přístrojově) a poslala na rehabilitaci. Problémy se nelepšily, přidalo se mravenčení. Asi před půl rokem jsem byla na CT páteře - výsledek: dostatečná prostornost kanálu, drobná mediální protruze C5-6 při nižší ploténce, lehké omezení C6-7 neuroforamina vpravo v rámci uncovertebrální degenerace, menší rozsah omezení i prostoru neurf. C5-6 vpravo. Laicky mi bylo řečeno, že mám vychýlenou ploténku a chodím na rehabilitace. Mám časté bolesti hlavy (bolest začíná v pravém rameni většinou, někdy v levém, vždy bolí jen půlka hlavy), občas mžitky před očima (to je ale prý kvůli velkému rozdílu dioptrií na obou očích - byla jsem u očního), po kterých následuje bolest hlavy. Občas se vykytuje mravenčení konečků prstů. Po tomto jsem byla poslána k další doktorce (neurologie, fyzioterapie), od které mám záznam: obj.Cp rotace volné, na Hk i DK bez lateralizace, s+Ch přim,mozeček intaktní,páteř skolioza, blok th 4-6-mobilizace a náraz do RF,zá:vertebrální sy šíjní, skoliosa, migrény. Nyní mě čeká EEG kvůli migrénám. Jednou se mi stalo (více jak před rokem), že jsem držela myš a najednou mi postupně ztuhly prsty na ruce, trvalo to celé asi 5 sekund – ale zapomněla jsem to doktorkám říct. Taky mi přijde, že jsem celkově nějak víc citlivá, že když mě někdo hladí, tak že mě to všude lechtá víc než je normální. Někdy mám i citlivé rty a jazyk a občas mě mravenčí třeba kousek nohy, jeden prst, apod. Toto všechno jsem taky doktorkám až takle podrobně neřekla a teď mám strach, že jsem něco zanedbala a bojím se, že mám roztroušenou sklerózu. Právě od té doby, co jsem si přečetla příznaky roztroušené sklerózy, tak mám pocit, že občas jsem taková nemotorná a mám špatnou motoriku, jsem taky často unavená (jsem ale alergik, tak to může být i toto třeba, nebo to může být možná i psychický – vždycky co si přečtu na internetu to hnedka mám). Měla bych ještě požádat o další vyšetření? Nebo tyto všechny příznaky mohou být i od té krční páteře? Mockrát děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Vámi popisované potíže mohou být způsobeny krční páteří. Pokud ale máte obavu z roztroušené sklerosy, dotažte se Vašeho neurologa. Stran krční páteře je důležitá zejména každodenní rehabilitace, správné pohybové návyky . Ale je třeba počítat s tím, že může i půl roku trvat než se potíže zlepší. Jistě Vám to stojí za to, léky totiž špatnou funkci páteře neřeší a pro to, aby se potíže nehoršily, je každodenní rehabilitace, zcela nezbytná.

MUDr. Magdaléna Hlavačková
MUDr. Magdaléna Hlavačková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: neurologická ambulance Uherský Brod

 
Líbí se vám odpověď?
+6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: