Krční páteř,bolesti hlavy.

Mívám velké bolesti hlavy,můžete mi prosím poradit zda by mohla pomoct operace nebo co by mi mohlo od bolesti pomoct,někdy mi nezabere ani infuse? MR Páteřní kanál od zadní jámy lební po Th5 primárně šíře 13mm.Lordoza je napřímená až mírně kyfotizovaná.Obratlová těla přiměřené výčky.Signál skeletu bez patol.ložiskových změn ,jen nehomogenity signálu při tukové konverzi dřeně.Meziobratlové ploténky ve zobrazeném rozsahu mají T2 snížený signál při chondroze. V rosahu C3-7osteochondróza sekundárně zužuje páteřní kanál na podkladě různě velkých dorsálních posunů plotének a spondylogenních změn.Maximum stenózy je v etáži C6/7,zde je mícha imprimovaná kolem střední roviny na 6mm.Kombinované změny omezují neuroforamina C3-6 bilat C6/7 Idx. Zbylá neuroforamina i kořeny jsou volné. Mícha bez abnormálně intenzivních změn.Děkuji za odpověď Milena

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní Mileno. Bolesti hlavy mají často příčinu i v krční páteři, ale ne vždy. Je nutné zhodnotit celkový nález, hlavně neurologický, posoudit další známky. Může jít o bolesti tzv cévní, nebo tzv tenzní ze zvýšeného napětí svalů na hlavě, Tyto souvisí i s psychikou. Dále může jít o různé varianty migreny, neuralgie trojklanného nervu. Také dlouhodobé používání analgetik může nakonec bolesti hlavy již spíše přivolávat. Je ptřeba i neurologické posouzení, zda není potřeba provést zobrazovací vyšetření hlavy a mozku, vyloučit neuroinfekci apod. Za bolesti hlav z krční páteře mohou spíše změny funkční v horních segmentech. tj změny které ani na citlivém zobrazovacím vyšetření vidět nejsou. Je nutné klinické vyšetření funkční segmentů páteře metodami myoskletární , nebo manuální medicíny, provést jejich odstranění a zacílení správné rehabilitace. Popsané změny na MR by mohli spíše působit potíže s vyzařováním do horních končetin. Indikaci k operačnímu zákroku dle popisu MR nevidím. Doporučuji neurologické popř i manuální vyšetření. Zatím ev prizznitzovi obklady na šíji. šetrné analgetika, antirevmatika, dostatek tekutin, kůru hořčíkem 2x 0,5 g tbl několik týdnl¨ů zdravím dr. Šigut

prim. MUDr. Vladimír Šigut
prim. MUDr. Vladimír Šigut

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Neurologické odd a iktové centrum nemocnice Krnov,
Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: