Křečové žíly

Je mi 32 po dvou porodech a po dvou zákrocích na levé noze flebektomie druhá teď v červen. Mám o 3cm větší lýtko stejně jako před zákroky a vzhled nohy mi nedovolí oblékat ani sukně nehledě na bolest při chůzi. Užívám pouze detralex, punčochy ale moc se zato stydím noha je velice zmodřená a už opravdu nevím zakým jít. Bohužel rodin. dispoz máme a kouřila jsem. Z ostat. léků pouze antikoncepce. Poraďte mi prosím jak mám postupovat zda je vhodná antikoncepce a jak udělat abych se nemusela při pohledu na nohy jen trápit!!!!!

Odpověď odborníka:

Dobrý den, s tímto problémem bych Vám doporučoval obrátit se na specialistu flebologa ve Vašem regionu - někdy do bývá dermatolog, jindy angiolog či cévní chirurg. Rodinné dispozice (geny) zatím ovlivnit (moc) neumíme, anamnézu (porody, chirugický zákrok na žilách) nezměníte a tak je třeba se zaměřit na ovlivnitelné faktory - kouření (zřejmě jste již přestala), nadváhu (nezmiňujete se; někdy patří ke genům, ale často jde jen o rodový zvyk nevhodného stravování), režimová opatření (vyloučit dlouhé stání či sezení se svěšenýma nohama, vhodná obuv, pravidelný pohyb), léky (Detralex je nejlepší venofarmakum na trhu, naopak hormonální antikoncepce zvyšuje sklon k žilním zánětům a trombózám). Kompresivní terapie (elastické punčochy vyšší kompresní třídy) je velmi důležitá, uznávám však, že ne příliš estetická. Důležitá je i prevence drobných poranění dolních končetin. S pozdravem Michal Hudcovic

MUDr. Michal Hudcovic
MUDr. Michal Hudcovic

Specializace: Kardiologie
Pracoviště: Mestská Nemocnice Městec Králové

Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: