Krevní tlak

Pěkný den,kolegyně v práci mi doporučila tento server jako velmi povedený a tak bych se rád zeptal. Moje sestra, 33 let, si včera ztěžovala na "divný pocit", trochu motolice, bušení srdce a lehký třes těla. Změřila si tlak a měla 120-130/92, 85 tepů. Opakovaná měření byla podobná. Nikdy problém s tlakem neměla a vždy byl okolo 125/75. Nechce jít k lékaři a tak bych se chtěl zeptat, jak moc je tato výše nebezpečná, případně od jakých hodnot musí nutně lékaře vyhledat??? Před rokem byla na vyšetření srdce /sono, holter,ekg/, prevence, a vše bylo v pořádku. Děkuji vám!

Odpověď odborníka:

Ty obtíže, které vaše sestra měla, by neměly souviset s výší jejího tlaku. Mohlo by jít např. o panickou ataku, což je diagnosa psychiatrická. Nicméně dříve by se určitě mělo znovu zkontrolovat srdce ev. neurologické vyšetření. Pokud bude vše v normě, doporučovala bych návštěvu psychiatra. Co se týče konkrétních hodnot tlaku: horní - systolický tlak je zcela vpořádku, dolní - diastolický - je poněkud vyšší, od 95 je to považováno za diastolickou hypertenzi. Puls je také mírně zvýšený. Pokud by šlo jen o přechodný stav, není nutná léčba, ale pokud by diastolický tlak i vyšší frekvence přetrvávaly dlouhodobě, bylo by na místě zvolit některý betablokátor.

 
Líbí se vám odpověď?
+9 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: