Krvácení po hysteroskopii

Vážená paní doktorko, dne 29.5.2009 jsem prodělala hysteroskopii dělohy + frakc. kyretáž. Cca 5 dní poté - lehké špinění, bolesti žádné. Výkon i po výkonu bez komplikací. (zpráva: Dutina děložní souměrná, tubární ústí symetricky uložena, spodina je hladká, endometrium nízké). Histologie bez nálezu. Prý zřejmě hormonální původ, ale žádné hormony již půl roku neužívám. Důvodem vyšetření bylo lehké krvácení po sexuálním styku (přesněji krvavý hlen a dva dny lehké špinění, další sexuální styk po cca 10 dnech - to samé). Poprvé se to stalo na dovolené po pro mne nadměrné fyzické zátěži. Cytologie 10/2008 v pořádku. 10/2008 jsem vysadila hormonální antikoncepci, kterou jsem užívala nepřetržitě 18 let. Vnitřní ultrazvuk před vyšetřením bez nálezu. Matce začala menopausa ve 40ti letech, mně je 38 let. Po 14ti dnech od zákroku jsem měla anální sexuální styk. Od té doby jsem začala mírně krvácet, nyní je to 4 den. Bolesti nemám, ani jsem žádné neměla. Chtěla jsem se zeptat, zda krvácení může být menstruace již tak brzy po zákroku, což by časově odpovídalo počtu dnů od poslední menstruace. Bylo mi ale sděleno, že menstruaci mám očekávat za 4-5 týdnů. Nebo zda mohu být nějak poraněná i když jsem styk do pochvy od zákroku neměla. Nebo zda to může být začínající menopauza. Nebo kde jinde by mohla být eventuálně příčina. Jsme před dovolenou a já se výše popsané svojí lékařce stydím sdělit. Je sice velmi pečlivá, ale nic se mnou nechce rozebírat a vždy mne odbude strohým vysvětlením. Po sdělení výsledků mi řekla, že se příčina nenašla a že jestli se potíže budou opakovat, čeká mne v září stejný zákrok znovu. Předem Vám děkuji za Vaši odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Jano, odpověď se nedá jen tak poznat takto na dálku. Pravděpodobně o menstruaci nepůjde - ta přichází až když je sliznice vyšší. Proto bych spíš viděla příčinu ještě v odcházejících zbytcích tkáně po provedené kyretáži - při zátěži se vnitřní orgány více rozpohybují a zbytky snáze vyplaví. Počínající menopauza by se projevovala spíše jako vynechávání menstruace. V každém případě bych počkala těch 4-5 týdnů do očekávané menstruace a pokud by nepřišla, navštivte gynekoložku. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
hysteroskopie | Od: katarina slaba | 8.1.2017 13:49
Prosim chtela bych se zeptat jestli je to
v pořadku ze krvacim už 3 den po
hysteroskopii.
reagovat
re:hysteroskopie | Od: uLékaře.cz | 9.1.2017 16:57
Dobrý den,
děkujeme za dotaz. Aby Vám
lékař mohl odpovědět, poprosím
Vás,
abyste dotaz zkopírovala a
vložila přímo do poradny na
těchto stránkách:
http://www.ulekare.cz/poradna.
V poradně se Vám bude lékař
věnovat.

Děkujeme a doufáme, že vše
bude v pořádku.
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: