Krvaceni při vyprazdňovani.

Předem se omlouvam za dlouhy text ale nevim jak bych.... poradte prosim. Před rokem jsem nejspiš prodělala nějakou střevni nemoc. Za den jsem chodila i vic jak 6 krat na velkou, kolikrat i několik minut nebo hodin po sobě. A dochazelo to až do bodu, kdy jsem už neměla čim chodit a stejně se mi chtělo. Měla jsem horečky i unavu. Po roce živořeni na ÚP. Byla jsem konečně nově zaměstnana a tak jsem si nemohla dovolit vzit ani dovolenou ani den volna, protože jsem se bala že mě propusti. Koupila jsem si teda tasectan a ty lakto(cosi...). Zaměstnani i doprava do něj bylo naročne a stresujici. Jinymi slovy jsem to přechodila. Od te doby vylučuji řidkou stolici. Po asi 5 měsicich se to zhoršilo, začala mi tect z konečniku jasně červena krev (Ne vždy). Nebylo ji mnoho. S hlenem. Na nějakou dobu to přestalo. Po každem jidle, mě muj organizmus nuti jit se vyprazdnit. Nemam bolesti. Posledni tři měsice však trpim velkou plynatosti. Střidavě, minimalně 2-3 dny. Poslednich několik tydnu chodim na zachod prakticky vodou i s krvi tmavou. Neni ji hodně a ne vždy. Netrpim nechutenstvim. Zhubla jsem ale ne moc. Važim 60 kg. Když jsem byla vpořadku bylo to 63 kg. Vyšku mam 179 cm. Nechci jit na kolonoskopii. Děsi mě i pouha představa toho, že mi někdo něco strka do zadku. Připada mi to nehorazně ponižujici (ja vim jsem blbec). A obavam se, že jestli se s mym problem postěžuji svoji prakticke lekařce, pošle mě tam. Chtěla jsem se zeptat, jestli se neda zjistit, co mam za problem se střevy i jinym zpusobem než kolonoskopii...třeba rentegen nebo něco podobneho? Nemam bolesti, sice jsem posledni dobou často nachlazena, ale jinak mě kromě toho nic netrapi. Jenom ta řidka stolice s krvi a plynatost. Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Rozhodně jděte co nejdříve ke své praktické lékařce. Za Vašimi potížemi může stát i velmi závažné onemocnění. Provedení kolonoskopie je, jak správně předpokládáte, zcela určitě vhodné, ovšem obecně platí, že Vás nikdo nemůže nutit do jakéhokoliv medicínského zákroku proti Vaší vůli. Existuje vícero možných vyšetřovacích metod cílených na trávicí ústrojí, ovšem bohužel kolonoskopii žádná 100% nenahradí. Počáteční vyšetření u praktické lékařky bude spočívat hlavně v rozhovoru, celkovém tělesném vyšetření a provedení některých krevních testů, podle toho se domluvíte dál, Vaše lékařka Vám vše jistě vysvětlí (neváhejte se na cokoliv nejasného hned ptát) a dost možná i rozptýlí Vaše obavy z endoskopie. Přeji brzké uzdravení!

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x