Laparoskopie žlučníku

  • Dotaz od: Žofie Kubienová
  • Publikováno: 25.6.2014
  • uLékaře.cz

Prosím o radu. V listopadu 2008 r. jsem podstopupila laparoskopii žlučníku. Té v září 2008 r. předcházelo ERCP, po němž se dostavil akutní zánět slinivky břišní. Bezprostředně po laparoskopií začaly bolesti v pravém boku, pod lopatky a do zad. Nemohla jsem normálně jíst, vyprazdňovat se, špatně odcházely větry. S časem se tupé bolesti - 24 hod. na dobu - rozšířily do celého podžebří a epigastra. Po 4 létech se vše začalo zhoršovat, dnes se můj stav stává neúnosný. Mohu ležet, noc prospím,ale nemohu se volně pohybovat, volně chodit, nic moc udělat. Jen poléhávat... Jím neskutečně omezenou stravu, pouze vařenou, řídkou-typu rozvařená rýže,červ.řepa,mrkev,brambory, pohanková kaše,pohankové mléko.Prošla jsem veškerým gastroenterologickým vyšetřením, počínaje od gastroskopie, MR slinivky, MR žlučových cest až po krevní vyšetření a vyšetření stolice. Diagnoza-chronický zánět slinivky břišní, intolerance mléčné laktózy. Nezvracím však,nemám neúnosné průjmy ani zácpy, jen nepřetržité bolesti na epigastru,podžebří, v zádech,které utichnou vleže - ne však na znak. Pouze v polohách na - někdy pravém,někdy levém. Mám pocit, že je ten stav na diagnozu spíš chirurga (nějaká vnitřní hernie??), než gastroenterologa. Prosím, pomozte, na koho se obrátit a jak si pomoci. Lékaři, které jsem navštívila uznali, že jsem naprosto zdravý člověk. Já však jsem kompletně vyřazena z normálního života. Děkuji. Žofie Kubienová

Odpověď odborníka:

Vážená paní Žofie, píšete, že jste prošla kompletním gastroenterologickým vyšetřením. Diagnóza chronické pankreatitidy s sebou opravdu všechny tyto potíže přináší. Měly by být ale dostatečně mírněny léky. Ty jsou opravdu v kompetenci gastroenterologa. Jako pacient máte právo volby lékaře, můžete se obrátit na jiného odborníka v této specializaci. Z chirurgického hlediska byla provedena 2 vyšetření magnetickou rezonancí. Zmiňujete možnost vnitřní kýly - v úvahu přichází hiátová hernie, na MR žloučových cest by byla vidět jako vedlejší nález. Vnitřní kýly by s sebou nesly problémy s vyprazdňováním, typu střídání zácpy a průjmu, plynatosti event. zvracení. Na zvážení je ještě vyloučení vertebrogenní příčiny obtíží. Doporučila bych ortopedické vyšetření, RTG páteře s následnou rehabilitací.

MUDr. Marta Ručková
MUDr. Marta Ručková

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Nemocnice Milosrdných bratří Brno

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: