Léčba hypofunkce štítné žlázy

Dobrý den, před dvěma lety mi při vyšetření krve u mé obvodní lékařky byla zjištěna lehce zvýšená hodnota TSH (5,285). Na podzim 2011 jsem byla na vyšetření na endokrinologii, kde mi byla diagnostikována Subklinická hypotyreosa na podkladě chronické thyreoiditidy - subst. a na nasazen Euthyrox 50 UG 1 tableta denně. Od té doby jsem při kontrolách měla TSH pod hodnotou 2 (četla jsem, že to je optimální pro otěhotnění, je mi 26 let a děti plánuji v horizontu cca 2 let). Dnes jsem byla na kontrole a zarazila mě čísla na lékařské zprávě - podle výsledků z vyšetření jsem měla 11.9.2012 tyto hodnoty: TSH 5,284, FT4 13,02 LEDIA (netuším, co je to LEDIA, takto to je na zprávě). O zvýšení dávky euthyroxu lékařka zatím nemluvila, výsledky dnešních odběrů budu mít za 5 dní. Nějaké větší problémy nepozoruji, pouze únavu (tu ale přikládám spíš jiným okolnostem - špatné počasí, denně vstávám v 5 ráno), ale od září jsem přibrala 5 kg (nyní mám 75 kg při 168 cm výšky), přestože se v jídle poměrně hlídám. Tak do dvaceti let jsem s váhou neměla nejmenší problémy, teď přibývám, i když se stravuji mnohem zdravěji než dřív. Napište mi, prosím, Váš názor na léčbu. Hezký den, Veronika Procházková

Odpověď odborníka:

Dobrý den, podle výsledků 09/2012 by bylo dobré navýšit dávku Euthyroxu. Nicméně, někdy dojde jen k přechodnému výkyvu hodnot s následným návratem do normy, tudíž bych už teď počkala do aktuálních výsledků a zařídila se dle nich. LEDIA je podle mně jen název laboratoře, která dělala hormonální rozbor, po odbroné stránce mi tento pojem nic neříká. Mějte se hezky.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: