Léčba nákazy mrsa

Vážený pane doktore V roce 2012 jsem při operaci náhrady pravého kloubu kyčle získala navíc MRSA bakterii. 3 roky tato potvůrka spala a nyní v září 2015 se probudila k životu. Na stehně se mi udělala boule ze které již 5x ortopéd vytáhnul a nechal v laboratoři prozkoumat tekutinu se zjištěním MRSA, po 6ti měsíčním léčení tímto způsobem a užíváním BISEPTOL léku mě vzali na septické oddělení v Plzeňské fakultní nemocnici a provedli resekci. Vyčistili a podávali Vancomycin na který jsem si vytvořila alergii. Ten mi tedy 5tý den po operaci byl odebrán. Po propuštění domů jsem 4tý týden našla opět bouli na stejném místě jako před operací. Po opětné punkci mi bylo řečeno že tato boule je pouze hematomem způsobená ale mě boule stále štípe a bolí. Je možné aby se 4 týdny po operaci projevila modřina (hematom) boulí? Není to pouze opětné probuzení MRSA? Podotýkám že při každém projevu jak při začátku tak i teď nemám horečku. Ráda bych věděla kam se mám obrátit s další léčbou je-li rozumné opět operovat a náhradu vyndat,vyčistit a opět nasadit, je možné se této MRSA vůbec zbavit? Můj věk-68 let, zdravotní stav jinak dobrý pouze divertikulitida kontrolována dietou. Děkuji předem za Vaši odpověd S úctou Eva Štěpánková

Odpověď odborníka:

Pokud se jedná o osteomyelitidu, kterou ale v textu neuvádíte, je její léčba obtížná při výskytu ať už se jedná o jakéhokoliv mikroba. Pokud se jedná o zlatého rezistentního stafylokoka o to je obtížnost větší. Většinou se jedná o infekt, který se léčí dlouhodobě a to od punkcí, infuzní proplachy infikovaného prostoru až po odstranění infekcí postižené tkáně, případně až v krajním případě i odstranění tkáním cizího materiálu. Léčba vyžaduje komplexní přístup a to jak medikací celkovými a místními antibiotiky, přísnou spolupráci s oddělením mikrobiologie. Asi by bylo na místě se obrátit na ambulanci ortopedické kliniky, kde se mohou vašim potížím věnovat specialisté na septickou ortopedii a chirurgii.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
-3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x