Léčba nemoci při astmatu

Dobrý den. 4.1.2013 jste mi odpověděla na můj dotaz. A chtěla jste abych se pak ozvala takže byla jsem u své lékařky a řekla jsem jí tedy že mám kašel a že mě bolí i svaly od kašle a že mě bolí také hlava a mám teploty. Paní doktorka mě poslechla a řekla že na poslechnutí tam něco je a že se jí to vůbec nelíbí. Tak mi dala Prednison 20 tablet mám brát 2 tablety ráno v 7,00 hodin a řekla že když se nebudu lepšit máme se ozvat. Dneska jsme se tedy ozvaly s tím že teploty pořád jsou a kašel se zhoršil ale paní doktorka je nemocná tak jsme museli k Panu doktorovi a ten mě poslechl a řekl že plíce sou čisté a že jako já s astmatem může trvat i několik týdnů než se vyléčím z nejhoršího. jelikož v noci ani moc nespím dal mi Codein Slovakofarma 15 mg mám brát 1 tabletu večer a jestliže se to nebude lepšit ani víc jak za týden máme tedy zavolat. Ale není divné že v pondělí tam byl nález a ve středu nic? Myslíte že Prednison zabral? Obtíže opravdu pořád mám. Děkuji a nashledanou.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, děkuji Vám za informaci o Vašem zdravotním stavu. Jsem ráda, že jste šla na vyšetření, a užíváte nyní Prednison /systémový kortikosteroid - protizánětlivý lék/, na který jsem se Vás ptala v první své odpovědi. Je to lék, který se podává pacientům s bronchiálním astmatem, kteří mají astma pod špatnou kontrolou, u kterých probíhá akutní infekt - zhoršující celkový stav a samozřejmě i astma. Edukovaný astmatik /kterému byla vysvětlena povaha jeho chronické nemoci/ může mít Prednison tablety nebo Medrol tablety doma, a pak je v případě akutního infektu užívat do doby, než se dostaví k lékaři na vyšetření. Určitě je možné, že Vám Prednison zabral, je to silný a účinný lék. Po dobu užívání Prednisonu si nemusíte foukat Ecobec /inhalační kortikosteroid/. Máte doma inhalátor? Měla byste ho jako astmatička mít. Lze v něm inhalovat Ventolin, Vincentku, Mucosolvan /na odkašlání/. Píšete, že kašel je suchý, dráždivý, dusivý. Neberete něco na odkašlávání? Ambrosan? /Mucobene, Mucosolvan,.../ To Vás může dráždit ke kašli. Pokud něco takového /nebo jiné exepktorans- např.ACC,NAC/ užíváte, vysaďte to nebo užívejte pouze jednou denně-ráno /nevím,jaký máte poslechový nález, pravděpodobně to na průduškách "píská", jsou zůžené při infektu/. Pokud nemáte inhalátor - nyní mají na web - stránkách Tchibo nabídku ultrazvukového inhalátoru za přijatelnou cenu. /ultrazvukové jsou dražší, tišší, kompresorové jsou levnější, hlučnější/.Držím Vám palce, pokud Vám nezabere 15 mg Codeinu, můžete vzít 2 tbl. /t.j. 30 mg/. S pozdravem.

MUDr. Anna Svatová Bodnárová
MUDr. Anna Svatová Bodnárová

Specializace: Pneumologie
Pracoviště: Léčebna tuberkulózy a respiračních nemocí Janov

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: