Léčba nitrofurantoinem

Dobrý den, již cca půl roku mám urologické problémy. Vždy po skončení menstruace jsem měla cca. 3 dny vždy večer neustálé nutkání na močení (ca 5x do hodiny) a pocity řezání a pálení při močení. toto jsem přeléčila dostatkem tekutin a brusinkami, většinou samo ustalo. potom mi v moči byla nalezena E. coli, přeléčeno sumetrolinem, který jsem ale hned po jednom dni kvůli akutnímu průjmu musela vysadit. Následovaly gynekologické záněty způsobené dlouho trvající silnou menstruací. přeléčeno gyno pevarylem, canestenem, pak pimafucinem a lomexinem. Gynekologicky je teď vše v pořádku (stěry atd.) Nutkání na močení ale přetrvává, i přes den, někdy je silné, někdy je den, dva úplně klid. nyní mi v moči na urologii našli streptokoka agalc. 10 na 4. nasazen nitrofurantoin 1x na noc po dobu 10 dní. dnes je 5. den, kdy ho beru. Musím říct, že neshledávám zlepšení, spíše naopak. Je toto přechodné zhoršení možné? Od kdy po nasazení nitrofurantoinu je možné pozorovat zlepšení? Je potřeba zvýšit dávku nitrofurantoinu? Za 3 dny jedu na dovolenou a problém mě velmi zneklidňuje. P. dr. mi napsala kontrolu až v září...

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Pokuď byla léčba antibiotikem zahájená cíleně na základě vyšetřené kultivace moči, lze efekt léčby očekávat kolem 3. dne léčby. Dávkování Nitrofurantoinu 1x denně se užívá spíše na doléčení. Pokuď je tato léčba bez efektu- lze navýšit dávku až na 3x den. Pokuď i toto bude bez efektu, je třeba vyšetřit moč- během antibiotické léčby mohlo totiž dojít k vyhubení jedné bakterie, ale k přemnožení jiné, která je vůči danému antibiotiku rezistentní, tedy odolná. Na závěr: u recidivujících infekcí doporučujeme - dovyšetřit moč a krev na ureaplazmata, chlamýdie. K posílení organizmu lze vyskoušet Uro-Vaxom (na předpis u Vašeho lékaře). Další možností je podání autovakcíny- sestrojí se přímo Vám na míru proti konkrétnimu kmeni bakteérie- více v urologické ambulanci.

MUDr. Michaela Bobelová
MUDr. Michaela Bobelová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Dialyzační a nefrologické centrum při NsP Havířov

 
Líbí se vám odpověď?
+9 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: