Léčba refluxu chlopně

Dobrý den, je mi 32 let, od dětství mám křečovou žílu pod kolenem na levé noze. Po porodu se mi začaly na obou nohách tvořit žíly modré i metličky. Nohy mě nebolely ani neotékaly. Cévní chirurg konstatoval: pulsace na mag. tepnách hmatám bilat. do peroferie, lýtka měkká, palp. nebol., varikozita Giacommini vlevo, dopplerem HŽS obou tříslech průchodný, reflux vpravo. Resume: CVI bila. incip. Byly mi doporučeny kompresivní punčocháče, které bohužel nosit nemůžu, způsobují mi bolesti pod kolenem, kde mě tlačí a když je vydržím pár hodin nosit, tak po sundání mě bolí pravá noha, bodá mě v pravém lýtku a mám obecně pocit slabosti v končetině. Lékař mě znovu vyšetřil a stanovil: pulsace na ADP i ATP i AR i AU dopplerem bilat. fázově, prokrvení aker bez defektu. Rozhodl, že žádnou léčbu nepotřebuji, že punčochy mám nosit, jen při větších bolestech. Problém je ale v tom, že když už punčochy na noze pár hodit snesu, tak po jejich sundání mám s pravou nohou větší problémy než před jejich nasazením. Také nechci, aby se mi tvořily nové žíly díky žilní nedostatečnosti. Nakonec mi při další návštěvě předepsal Detralex. Jiná léčba prý neexistuje. Navíc zřejmě trpím syndromem neklidných nohou. Chtěla jsem se zeptat, zda opravdu neexistuje jiná léčba, operace se prý nedělá.

Odpověď odborníka:

Dobrý den Andreo! Nošení kompresních punčoch jen tak nevzdávejte, "komprese" patří mezi 3 základní druhy konzervativní léčby chronické žilní insuficience. Dalším druhem je léčba venofarmaky (ta už užíváte). Třetí způsob léčby - režimová opatření - jistě znáte (omezení stání, pohyb, procházky, plavání, omezení zvedání těžkých břemen, vhodná obuv). Nevím jaký typ punčoch používáte, na vašem místě bych zkusila nižší kompresní třídu nebo jen punčochy podpůrné, pokud už je nosíte, vyzkoušejte ještě třeba jinou značku. Dále se domnívám, že vámi popisovaná bolest a současná slabost pravé nohy může souviset s onemocněním páteře. Pokud už nejste v jeho péči bylo by určitě vhodné navštívit neurologa. Svěřte se mu s vašimi potížemi i s problémem neklidných nohou. Vzhledem k tomu, že je onemocnění vašich žil jen mírného stupně (podle zprávy vašeho lékaře), operace by připadala v úvahu zatím spíše jen z kosmetického hlediska.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: