Malý vzrůst

Dobrý den,dceři je 9 let....měří 126cm a váží 31 kg....na endokrinologii je sledována kvůli zvýsenému cholesterolu....podle dětskeho lékaře je mozný brzský nástup první menstruace....slyšela jsem že po začatku první menstruce se zpomaluje růst....mám obavy aby nebyla prílis malá ....děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, ano máte pravdu, že po první menstruaci se zpomaluje růst, postupně se totiž uzavírají růstové štěrbiny a postupně se ukončuje růst dlouhých kostí. Vyšší cholesterol je asi na vrozeném podkladě jako porucha cholesterolového metabolismu, ale na nástup menstruace to nebude mít asi vliv. Výška odpovídá věku (orientačně se počítá 80+5 x věk, což činí cca 125 cm-130 cm. Spíše hmotnost je vyšší a to může souviset i s cholesterolem. Určitě na endokrinologii sledovat celkový stav a endokrinolog odborník by určitě reagoval na zpomalení růstu.

MUDr. Michal Pukovec
MUDr. Michal Pukovec

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Praktický lékař pro děti a dorost, Nový Jičín

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: