Mandle a chronická angína

Na ORL v Pze mi byla diagnostikována chronická angina už před víc než pul rokem. V poslední době (měsíc, dva) mě to ale začlo nějak trápit. Bolí mě v krku při každém polknutí (střídají se levá a pravá strana mandlí). Mam je velice zvrásněné, tudíž tam občas nějaký drobeček "zavítá" a zapouzdří se, což jsem poté nucena vyškrabávat. Paní doktorka si myslí, že by bylo fajn je vyndat, protože mám v krvi autoimunitní nález odkazující na Sjögrenův s. a možná že by poté ony hodnoty mohly klesnout, protože má za to, že mandle mi již neplní obrannou funkci a jsou zdrojem zánětu. Komplikace ale je, že mám astma. Dokud mě v tom krku tak nebolelo, tak jsem je tam chtěla mít, ale poslední dobou se to nedá vydržet. Na chvilku je to lepší, poté se to zase zhorší. Mohlo by to být způsobené nějakým alergenem? A bylo by lepší tam ty mandle nechat nebo je vyndat? Astma mi momentálně nedělá zas takové problémy, zadýchávám se při výstupu do kopce nebo běhu, ale to (si myslím) bude způsobené spíš netrénovaností. Syndrom se také zmírnil a oči mě už tolik nepálí a ani moc nevysychají. Nechtěla bych si jakš takš vyrovnaný systém rozházet operací u které nevíme, co a jak to bude dál s ostatními problémy. Co byste mi poradil/a vy, jakožto třetí strana? PS: Zlatý staf. jen na kůži, v nose a ani krku nebyl při žádném z několika stěrů zjištěn. Mockrát děkuji, snad jsem psala srozumitelně

Odpověď odborníka:

Rozhodování o odstranění mandlí musí vždy vzít v úvahu celou řadu aspektů, podle obsahu Vašeho dotazu mi ale připadá, že vše bylo již Vaší ošetřující lékařkou uváženo a vyšetřená jste byla adekvátně. Trvající zánětlivá aktivita v oblasti mandlí může provokovat aktivitu autoimunitního onemocnění, čili toho hledisko by podporovalo odstranění, navíc máte i bolesti - že by toto zhoršení bylo dáno jen podrážděním v rámci alergie není pravděpodobné. Stabilizované asthma není pro provedení operace významný problém. Takto na dálku bez znalosti dalších detailů je samozřejmě obtížné Vám dát nějakou definitivní radu, ale přikláněl bych se tedy spíše k odstranění mandlí...

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x