Matčino onemocnění

Dobrý den, mám maminku 55let. Cca před 3 roky ji bylo zjištěno že má Parkinsonovu chorobu. Ale její stav je čím dál více horší. Takže jsme změnili lékaře, ale ten udal že vlastně Parkinsonovu chorobu nemá. Její stav jsme opravdu k této nemoci přirovnávali. Její příznaky od samého začátku byl třes, ospalost, oteklý obličej... Bohužel si to maminka nechtěla připustit, k lékaři jsme ji nemohli dostat a do nekonečna nám furt nalhávala že ji nic není. K lékaři nakonec šla byla ji vystavena PN. Během odpočinku doma se srovnala byla jako dřív, veselá a klidná mamina. Doktor ji po určité době poslal zpět do práce, maminka dělá u mentálně postižených. Jenže jakmile začne chodit do práce tak se to po nějaké době vrací, unava, špatná řeč, ted i stráta paměti. Opět si to maminka nechce připustit. Už nevím jak dál. Občas maminka bývá i dost agresivní pokud začnu mluvit o lékaři. Nemyslím to zle ale mám o ni strach. Můžete mi poradit co mamince může vlastně být.

Odpověď odborníka:

Dobrý den Peťule, podle toho, co píšete, má Vaše maminka velké zdravotní potíže, nevím, zda je to Parkinsonova choroba, ale určitě to má důsledy zátěže v práci. Práce s postiženými lidmi je velmi psychicky náročná. MOžná se u maminky vyskytují i příznaky z vyhoření tzv. burnout syndrom. Nebrala maminka kortikoidy? Ty také mohou působit třes. Popisujete, že se její stav, když byla doma, srovnal. Agrese vůči příslušníkům vlastní rodiny také nepatří mezi standartní chování. Zkusila bych se spojit s ambulantním psychiatrem maminky a domluvila se na dalším postupu. Otázkou také je, zda maminka by chtěla pracovat nebo raději byla doma? Pokud by chtěla být doma, lékař by jí opět vystavil PN s tím, že by ji měla rok a poté by si mohla zařídit invalidní důchod, šla by před komisi. Zdá se mi zvláštní, že jeden lékař stanoví diagnozu a druhý ji vyvrátí. Co píšete, domnívám se, že maminka má psychické potíže, které si možná ani neuvědomuje nebo s nimi neumí zacházet a to jí také trápí. Držím palce Vám i mamince, aby se situace zlepšila, děkuji za důvěru a přeji příjemný den.

MUDr. Šárka Kolacíová
MUDr. Šárka Kolacíová

Specializace: Psychiatrie
Pracoviště: TH Klinika, Clinterap

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Meningitida
Články: Meningitida
Meningitida je zánět...
Kolorektální karcinom
Články: Kolorektální karcinom
Kolorektální karcinom je...
Trombóza a embolie
Články: Trombóza a embolie
Hluboká žilní trombóza a...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Histologie
Články: Histologie
K čemu slouží histologické...
Chronická myeloidní leukemie aneb Co čeká pacienty
Články: Chronická myeloidní leukemie aneb Co čeká pacienty
Chronická myeloidní...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: