Minerva a křečové žíly.

Poprosím o infomaci. Užívám antikoncepci Minervu hlavně z důvodu potlačení akné. Jak jsem se dočetla v létáku jedná se o nízkodávkový lek co se týče obsažených hormonů.Již vícekrát jsem se pokoušela vysadit,ale opět se mi dost drastické akné vrací. Tudíž užívám nadále s obavami jaký negativní účinek má Minerva na cévní systém,u mě dědičně,konkrétně na křečové žíly či vzheledem k tomu ,že se jedná o nízkou dávku hormonů nemusím mít obavy s výrazným zhoršením křečových žil. Bude mi 39 let a předpokládám,že mírné zhoršení rok od roku je věkem normální. Trpím víceméně povrchovými žilami bez hrbolů,ale žíly se tvoří včetně celých ložisk popraskaných drobných žilek. Poprosím doporučení co užívat na cévní systém jako doplněk stravy,jinak chodím co dva roky na sklerotizaci . A taktéž poprosím,které odborné pracoviště navštívit pro péči o žíly,sklerotizaci si hradím sama tudíž léčbu na pojištovnu jsem ještě nevyužila. Kdo se specializuje na léčbu žil,odborná ambulance?Děkuji. Jana

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nemáte-li jiné cévní nebo cévně-srdeční potíže než křečové žíly, neměl by být z tohoto hlediska v dalším užívání Minervy problém, může se sice mírně na zhoršení žilních potíží podílet, ale pouze jako jeden z více faktorů, přičemž ty ostatní (věk, dědičná zátěž, pohybový režim, případné kouření aj...) jsou důležitější. Pokud byste ovšem měla již velmi pokročilé větší varixy se žilní nedostatečností, je užívání kombinované antikoncepce nevhodné pro riziko vzniku žilní trombózy (to musí vyhodnotit lékař, který vám lék předepisuje). Jako vhodný lékový doplněk se nabízí třeba Diorex nebo Detralex. Na léčbu žil se zaměřuje tzv. flebologická ambulance - najdete ji v každé větší nemocnici (pod chirurgií nebo internou), je lépe být před návštěvou vybavena žádankou od Vašeho praktického lékaře. Větší operační zákroky na žilách, pokud jsou potřeba, hradí pojišťovna, sklerotizace ale nikde hrazená pojišťovnou není...

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: