Mitrální chlopěn

Pane doktore, přítel má od narození otevření srdeční chlopně. Před 3 roky bylo otevření 60%. Je to cizinec a v jeho zemi tuto operaci neprovádějí. Jsme spolu přes rok a za poslední 2 měsíce se jeho stav dost zhoršil. Omdlévá a dost se necítí dobře. Popisuje to jak kdyby mu mělo srdce každou chvíli vybuchnou. Bije opravdu rychle.Žijeme na Maltě a bojím se, že s přibívajícími dny horka to bude ještě horší. Potřebuji vysvětlení jak vážné je 60% dnes možná i horší otevření závažné? Nemáme s operací váhat? Předem moc děkuji

Odpověď odborníka:

Myslím, že nejvhodnější bude vyšetření kardiologem, který stanoví závažnost postižené srdeční chlopně a navrhne další postup. Raději s vyšetřením a další postupem neváhejte, stav se může zhoršit ze dne na den a může být pozdě.

MUDr. Zbyněk Cejnar
MUDr. Zbyněk Cejnar

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: