Mitrální insuficience

Dobrý den. Prosím Vás o přesnější a pro laika srozumitelnější vysvětlení mé diagnózy: Vyšetřitelnost 1, normální velikost srdečních oddílů, normální troušťka srdečních stěn, uspokojivá, symetrická kontraktilní funkce ISK s EF82, nejsou přitomny známky klidové plicní hypertenze, listy perikardu bez separace. Ztluštělé chlopení cípy se zachovalou pohyblivostí, mitrální insufience lhká až středně významná, sledovatelná do poloviny levé síně. PSK24 IVS10 LSK46 ZSLSK10 Ao44 LS33 EF82. Chtěla bych vědět co to pro mě znamená nyní a do budoucna. V 19ti letech jsem přešla k praktickému lékaři pro dospělé. Ve 20ti letech při prohlídce kvluli řidičskému průkazu měl pocit že slyší šelest na srdci. Když mě poslouchal znovu asi po půl roce byl už si šelestem jistý a poslal me ke kardiologovi. Je mi dost divné že si to nikdy dřív nikdo nevšiml...Už asi 5 let mám občas silné bušení srdce, vždy v klidu z ničeho nic a maximálně 3 vteřiny. Za poslední 4 roky jsme si všimla že stále hůře snáším letní horka a především dusno a také fyzickou zátěž. Když vyjdu schody do prvního patra našeho domu (které chodím x krát denně celý život) jsem v poslední době dost zadýchaná. Po fyzické námaze např 3 minuty normálního běhu mám běžně tep 115 za minutu. Posledního půl roku mám navíc pocit, že když večer ležím a usínám, musím dýchat podstatne častěji než bych v absolutním klidu chtěla protože mám stále pocit nedostatku kyslíku. Mám tedy nepříjemný pocit, že dochází ke zhoršování. Nevím jestli je to dáno chorobou nebo mojí fyzickou kondicí nebo to souvisí všechno dohromady...Od té doby co jsem se dozvěděla o své diagnóze, což je asi 2 měsíce se celkem bojím vydávat nějakou větší fyzickou aktivitu, ale zároveň si říkám, že bych potřebovala trochu zlepšit kondičku. Chtěla bych znát Váš názor a popřípadě Vaše rady. Děkuji za Váš čas.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, máte lehkou až středně významnou nedomykavost mitrální chlopně, což může s uvedenými obtížemi souviset, ale nemusí. Srdeční síně a komory máte normálně veliké a srdeční svalovina není ani ztluštělá, ani ztenčelá. Přetlak v plicních tepnách není přítomen, osrdečník je v pořádku. Ejekční frakce (EF), tj,kolik procent celkového objemu přítomné krve vypudí při systole do krevního oběhu levá komora, je 82% - horní hranice normy. Nyní to znamená, že budete sledována obvodném lékařem a asi i na kardiologii a že byste měla hlásit každou změnu stavu. Stav srdce se nemusí měnit, ale také může. V každém případě o svých aktuálních obtížích informujte lékaře, zkontroluje Vás a určí, zda obtíže souvisejí se srdcem nebo ne - popsané obtíže mohou plynout i z poruchy štítné žlázy, plic/průdušek či mohou být nakonec i psychické.

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x