Mlhavé vidění, stavy nepřítomnosti, derealizace, nefunkčnost

Dobrý den, paní doktorko. Obracím se na Vás s žádostí o možnou radu. Totiž již 3 rokem trpím podivnými stavy, které se projevují náhlým mlhavým viděním, stavy únavy, změnami sociálního chování, zadumaností, záseky, citlivost na světlo a hodně zhoršenou výkonností, ať dělám co dělám. Tyto stavy se u mě začaly projevovat po chřipce. Ale možná jde o náhodu. Šel jsem tedy k praktické lékařce a ta mi zjistila vysoký tlak. Začal jsem se na něho léčit, avšak problém přetrval. Tak jsem navštívil neurologii, kde mi provedli MR a elektro mozku, ale vše naštěstí v pořádku. Lámali si hlavu a nikdo nevěděl, nebo mi snad ani nevěřil, že takový problém mám. Nakonec mi na neurologii předepsali lék sulpirol, který opravdu pomohl. Nicméně v nejslabší dávce - 50. Víceméně se pak moje problémy objevovaly jen minimálně a krátkodobě. Bohužel jsem zjistil, že tento lék má i vedlejší účinky a po vysazení (bral jsem ho dva roky) se mi stavy vrátily zpět. Problém je, že jsem dle lékařů úplně zdravý, kromě tlaku, který mám léčený, avšak já si připadám denně jak opilý a nepoužitelný. Nějaké podobné příznaky mají pacienti s plicními chlamydiemi, avšak tomu moc nevěřím. Rád bych se proto zeptal na Váš názor, proč mi na tyto stavy opravdu pomáhají neurotika jako je sulpirol a co by takové stavy mohlo způsobovat? Případně kam směřovat a na koho mou další léčbu? Osobně si připadám v pořádku, život mám v pořádku, netrpím stresem, stravuji se zdravě, spím dobře, zrak mám dobrý, problémy s páteří také ne, byl jsem naprosto zdravý, kromě klasických nemocí (rýma, nachlazení, chřipka) než najednou přišlo toto. Je mi 27 let a potřebuji nutně normálně fungovat. Děkuji, Zbyněk

Odpověď odborníka:

Dobrý den, sulpirol je antipsychotikum, lékaři tedy předpokládají psychickou podstatu Vašeho problému. Záleží asi i na časových okolnostech, jak často se epizody dostavují a jak dlouho trvají. Pokud je doba krátká, myslím tedy v řádu minut, asi bych zvažovala i epileptické záchvaty ( zde je důležité mimo jiné to, zda byly potíže při EEG či nikoliv ). Pokud epizody trvají delší dobu, asi je psychiatrická etiologie možná. Pokud léky pomáhají, asi není důvodu se jim bránit. Tím spíše, že pomáhají v nízké dávce.

MUDr. Magdaléna Hlavačková
MUDr. Magdaléna Hlavačková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: neurologická ambulance Uherský Brod

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: