Mohlo by se jednat o autismus?

Dobry den,chtěla bych znát názor odborníka ,předem moc děkuji za odpověd, jedná se o mou neteř, budou jí v listopadu 4 roky, řekne jen mama,tata,pipi,a hoj jako ahoj spiše jako otázkou a max ješte 3 slova, jinak si tak žvatlá svojí řečí, když se jí někdo na něco zeptá nebo jí řekne at něco udělá vubec neví co po ní člověk chce ,neřekne si sama o jídlo, neřekne když jí neco bolí,neumí se obléci, docela často se počurává ,chodí a běhá po špičkách a to skoro celí den, je jako ve svém světě, háže s věcma (hračky,jídlo,elektronika) je jí jedno s čím hodí, na své jméno skoro vubec nereaguje a ani neumí říct jak se jmenuje a kolik jí je neví jak se jmenuje mama nebo táta , mám 3 dcerky stoho jednu ve věku také 4 let a když si spolu hrají tak jí neteř skoro pořád mlátí ,když se chce zapojit do hry rozeběhne se a hned do dětí strká,štouchá,neumí ani pomalu udělat co zvladají dětí v 1 roce(paci paci,),nezvládá chodit větší dálky prostě po pár metrech si prostě klekne nebo lehne na zem začne výskat a tím to končí,umí malovat jen kolečko,klubíčko a to normálně na zdi doma, je jí jedno kde to namaluje nebo co rozleje na zem ,nebo veme sušenku a rozetře jí po zdi a tak divně se tomu směje,když byla malá cca 1 rok mlátila se hlavou o zem když se vztekala,když na ní člověk mluví jako by ani nevnímala kouká do prázdna jako ochrnutá,pořádně nerozpozná ani kdo je máma,neumí se odražet ani na odstrkovadle(motorce) ani neví jak si s hračkou hrát, většinu času běhá po bytě z místnosti do místnosti a u toho výská nebo sedí u počítače a kouká na pohádky ktere nejsou ani česky jen nato tak kouká a pak mačká čudlíky na klavesnici, její matka stím nic nedělá, u doktorky lže , na 3 leté prohlídce si vymíšlela a jelikož malá nespolupracovala, doktorka je poslala prostě domu jen se zeptala jestli umí to a to samozdřejmě řekla že ano a tím 3 letá prohlídka skončila, řeším to v sobě už strašně dlouho a mam s toho strašné pocity když tu malou tak vidím, když jsem to říkala matce mé neteře akorad se zato naštvala i se svím manželem a říkají jak je mala v pořadku a hned se urážejí jenže já to vidím svéma očima jinak ale nevím jak té malé pomoci, protože když něco udělá že třeba neposlechne nebo něco rozbyje dostane zato na zadek ale muj nazor je že ona zato nemuže prostě neví že to nemá a neví co dělá muj dojem je že jsou to známky autismu ale není to mé dítě a já jí jen tak nemužu vzít a odnest jí na nejaké vyšetření,chtěla bych jí nejak pomoci ale nevím jak,sem přesvědčena otom že pravda je na mé straně a není mentálně v pořádku, chci znát váš názor zda -li by to mohl být autismus nebo je to jiná mentální porucha, vím že takhle na dálku je to těžké posoudit ale prosím vás o váš názor děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, je těžké bez odborného vyšetření říct, jestli se jedná o autismus, může to být i hluboká mentální zaostalost nebo kombinované poruchy, je toho více. Rozhodně ale dle toho co píšete dítě výrazně zaostává a potřebuje odbornou péči, resp. mělo se to řešit již mnohem dřív. Je smutné, když si rodiče takové věci nepřipouští, nebo je nevidí. Ale pochybil i pediatr, který takovému dítěti udělá prohlídku a nic dál neřeší. Bohužel, někdy je jedinou možností obrátit se na sociálku. To je i moje rada, jestliže to nejde jinak, ohlásit to na ospod v daném kraji dle místa bydliště. Myslím, že to můžete nahlásit i anonymně, mají povinnost řešit i takové případy.

MUDr. Monika Prachárová
MUDr. Monika Prachárová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Klinika pediatrie a neonatológie, Fakultná nemocnica Trenčín

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: