Mohu být nenakažlivá mononukleózou (nebo alespoň jít na místo, kde je více lidí) za tři týdny po začátku léčby?

Dobrý den, před pěti dny jsem zjistila, že mám mononukleózu. Ihned jsem začala s dietou, klidem, "léčbou". Nemám horečky a ani (zatím) žádné velké problémy, i únava není příliš velká. Je možné, abych se za tři týdny mohla vypravit mezi lidi, aniž by hrozilo, že někoho nakazím (za předpokladu, že po mně nebude nikdo pít/jíst)? A za jak dlouho je možné se s někým líbat, pokud tuto nemoc nikdy neměl a za jak dlouho s někým, kdo ji už jednou měl? Předem děkuju za odpověď Danča

Odpověď odborníka:

Dobrý den, doba rekonvalesce záleží na celkové na obranyschopnosti organismu, cílená léčba na infekčn mononukleosu není. Důležité je, jaké jste měla klinické projevy na počátku onemocnění, zda-li byly zvýšené jaterní testy, zda-li jste měla horečku atd. Zdrojem nákazy jsou infekční lidé, ale i osoby s inaprentní infekcí i zdraví nosiči, u nichž občas může dojít k reaktivaci viru. Proto je promořenost populace tak vysoká. A často nemusíme vědět, že jsme infekci prodělali. Inkubační doba /doba od nakažení do propuknutí nemoci/ není přesně známa, pohybuje se od 2-7 týdnů. Rekonvalescence po infekci je obvykle 3 týdny většinou s několika měsíčním omezením fyzické zátěže. Po dobu akutní infekce líbání nedoporučuji /cca 2-3 týdny/.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: