Mohu po plicní embolii - léky na oddálení ms?

Dobrý den, chtěla bych se s Vámi poradit, v listopadu 2011 jsem měla plicní embolii, okamžitě jsem musela vysadit HA, mám nehormonální tělísko.. Chystám se na dovolenou a bohužel mi MS vychází přímo na dovolenou, tak bych se ráda zeptala na Váš nazor, zda můžu léky na oddálení MS, případně jaké. Děkuji moc za Vaši odpověď. M.

Odpověď odborníka:

Milá Mílo, na oddálení menstruace se používá přípravek Norethisteron, který bohužel zvyšuje riziko vzniku žilní trombozy. Riziko se zvyšuje i tím, že jste už trombozu a následně plicní embolii prodělala. další rizikové faktory jsou obezita, kouření, věk nad 40 a pozitivní rodinná anamnéze (t.j. že se v rodině vyskytuje problém s trombozou). Pokud máte více těchto rizikových faktorů a k tomu na dovolenou třeba poletíte, nebo nebude v místě dovolené možnost lékařského zásahu, tak bych oddálení menstruace nedoporučila. Můžete používat tampony, nebo menstruační kalíšek, který vřele doporučuji. Lehce se používá, je hygienický a zachytí i silnější menstruaci. Na trhu je jich více - Ladycup, Mooncup, Meluna, a pod. Přeji vám krásnou dovolenou.

MUDr. Barbora Müller
MUDr. Barbora Müller

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Nemocnice Ostrov

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: