Mononukleóza

Syn 9 let před 3týdny angína -zjištět streptokok A na 3kříže nasazena ATB. Pro oteklé krční uzliny a otok horních víček odebrána krev na mononukleózu. OCH negat, jaterní testy v pořádku, zjištěny pozit. protilátky EBvir., KO v pořádku. Po 14 dnech znovu krev zde již OCHpozit. , jaterní testy v pořádku , pozit protilátky EBvir. (IGm a IGg přesně nevím). Uzavřeno jako právě probíhající mononukleóza. Jak je to prosím s dietou a se sportem? Syn hraje fotbal 3xtýdně trénink, chodí plavat. Kdy může sportovat ? Další testy krve jsou naplánovány za 14 dní. Syn se cítí dobře , žádné potíže nemá. Děkuji

Odpověď odborníka:

Co se týče diety: pokud syn nemá žádné potíže a jaterní testy jsou v pořádku, není nutné speciální dietní opatření. Dieta se doporučuje při zánětu jater, který může být při mononukleóze (projevilo by se zvýšenými jaternímu testy).
Tělesné šetření je vhodné cca 1-2 měsíce- není vhodná nadměrná fyzická zátěž (pozor pokud hraje fotbal, při kopnutí do levého boku by mohlo dojít k poškození sleziny). Lze tedy cca od konce května lehce trénovat (protahování, krátký běh, plavání jen rekreační, ne výkonové, a na kratší dobu).
Testy krve se musí kontrolovat pravidelně, jak máte správně naplánováno.

MUDr. Barbora Barchánková
MUDr. Barbora Barchánková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka, Ústí nad Labem

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: