Možná schizofrenie?

Dobrý den, mám problém s přítelem, se kterým jsem 3 měsíce. Od jeho přátel jsem se dozvěděl, že u něj dockázelo s ex přítelem často k hádkám a fyzickému napadení a byl hospitalizován v Opavě kvůli svým stavům úzkosti a depresemi. Dále jsem zjistil, že si neustále vymýšlí příběhy, které nejsou pravda, ale je si vědom toho, že lže lidem.Lidé si to mezi sebou řeknou a on pak vše popře, že takhle to nebylo nebo že to neřekl a urazí se a všechny pošle někam a neexistují pro něj, nemá už skoro žádné přátelé v současné době. Je často podrážděný, znuděný, urážlivý, nervní (kouše si nehty, poklepává nohou), často se mu mění nálady, ráno vstane s dobrou náladou, je vysmátý, pak vyhledává hádky, pak je někdy dětinský, pak zase znuděný, vyvolává hádky a neustále se to mění. Nemá žádné záliby ani koníčky, nedokáže se mnou koukat ani na žádnej film, je nesoustředěný po dvaceti minutách.V léčebně bral antidepresiva před dvěma lety, nyni neužívá vůbec nic. Někdy se mu špatně spí a pozdě usíná, ráno nejí, většinou si dá kávu a cigateru a pak až oběd. Někdy má žravku celý den a někdy naopak nejí skoro vůbec a stačí mu 5 kav a krabička cigaret a většinou si dá nějaký alkohol, který mu kontrolují a neopíjí se tak jako dříve. Nemá často empatické cítění s druhýma, říká věci, které ostatní raňuje a on si to neuvědomuje, říká věci, které patří do soukromí nebo mu jsou svěřeny a on si je třeba dokreslí a podá jinak a je uražený, když mu někdo něco vytkne a hned se hádá. Nesnáší být středem pozornosti a dělá mu problémy být ve velkém davu lidí. Na akcích se nikdy nevzdáli z dohledu, neustále kontroluje, kde se nacházím a po chvíli přijde a dá si sem tam pivo. Ale miluje naopak komunikaci s lidmi v práci, tam se směje je sám sebou a užívá si to a práce ho baví. Když však jde domů z práce nebo do práce nebo kdekoliv jinde sám, má potřebu pokaždé telefonovat, nedokáže jít sám, cítí se v bezpečí, když telefonuje.Prosím tedy o radu, zda se může jednat o schizofrenii, halucinace ani hlasy neslyší a soužití s ním je někdy náročné, ale máme se rádi, jen si myslím, že by mu měl pomoct odborník, ke kterému dal souhlas jít, ale brání se tomu že je nemocný.Díky předem za odpověď

Odpověď odborníka:

Milá Venco Váš přítel má dvojí závislost- alkohol,cigarety. Jediný,kdo jej může vyléčit je on sám-abstinencí. Bude li abstinovat,pak záhy poznáte,zda je normální anebo zda je kromě závislosti i hysterický psychopat.Psychopat je neléčitelný. Skáčete-li ráda po hlavě do studny,klidně ve volném pádu,ruku v ruce se závislým protivou pokračujte. Toužíte-li po normální vztahu,prchejte jinam. s :-) pozdravem Váš vzdálený lékař Petr Jugas

MUDr. Petr Jugas
MUDr. Petr Jugas

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Soukromá praxe neurologie

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: