Možná vysoka dávka euthyroxu

Váš dotaz: Paní doktorko. Ráda bych se zeptala, jakou dávku Letroxu nebo Euthyroxu byste nasadila při hodnotách TSH 8,1, T4 12,1. Paní doktorka mi nasadila hned 50 a už po měsíci mám vždy tak jednou za 14 dní - obvykle večer - brnění celého těla, pak následně i vedne třes rukou, jsem nesoustředěná, těžko se mi pracuje. V práci se mi stává, že mám jakoby tlak v hlavě, motá se mi hlava, nebo dělá špatně od žaludku. Ted beru tuto dávku už 3,5 měsíce, hodnoty jsou TSH 3,2, T4 17,7, ale cítím se čím dál hůře. Může to být touto dávkou?Když jsem začla Euthyrox brát, vážila jsem 54 kg, nyní vážím 52 kg, nebot tyto stavy napětí mi způsobují nechuť k jídlu. Je možné třeba dávku snížit? Děkuji. Dnes prvně jsem měla Letrox, jinak doposud jsem brala Euthyrox.Odpověď odborníka: Já bych léčbu zcela vysadila. Hodnota TSH před léčbou nebyla až tak vysoká a hodnota fT4 byla v normě. Proto se domnívám, že léčba není nezbytná a stačí nález pravidelně kontrolovat. Navíc pokud vám Euthyrox působí uvedené obtíže, bude to dělat patrně i Letrox (jde o stejnou účinnou látku).Dobrý den, Dekuji pani doktorce za odpověd kopíruji předchozí komumikaci a ráda bych ještě věděla, za jak dlouho po vvysazeni.leku bych mela pocitit pripadnou zmenu. Dekuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud byly dané obtíže opravdu dané léky, efekt se dostaví nejspíš do několika dnů po vysazení. Nejedná se o projev předávkování léky (hodnoty jste měla zcela v normě), takže není třeba nějak delšího času, který by zabrala např. změna hormonálních hladin. Štítnou žlázu bude potřeba nadále sledovat, zvýšené hodnoty TSH by mohly do budoucna znamenat růst žlázy, tvorbu uzlů, metabolické komplikace, nebo problémy s otěhotněním či těhotenstvím jako takovým. Pokud budou hodnoty TSH chronicky vyšší, nebudou mít tendenci klesat (např. na léčbě jódem, selenem), léčbu Letroxem by přece jenom bylo vhodné zkusit. Mějte se hezky.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: