Možné spolknutí baterie dítětem?

Paní doktorko, chtěla bych Vás tímto moc poprosit o odpověď, i když nevím, jestli vůbec existuje. Jsem matkou 21 měsíční holčičky. Již od porodu mě trápí psychické obtíže (obsedantně-kompulzivní porucha, kterou se snažím léčit, ale jsou období, kdy se nedaří....) a mám strašné starosti o zdraví dcery, své a svých blízkých. Před 2 dny se mi stala tato situace: potřebovala jsem do krabice běžně schované mimo dosah dcery uklidit tužkové baterky aj.věci, aby se nepovalovaly po domácnosti. Myslím, že jsem vše uklidila a zase zavřela. Dcerka tu u mě byla, do krabičky koukala a chtěla sáhnout, ale já ji okřikla a krabičku s bateriemi zavřela. Měla jsem ji celou dobu na očích, ale za pár minut jsem začala pochybovat, zda mi nějaká ta malá plochá baterie nemohla spadnout, zda mi ji nemohla nepozorovaně vzít z krabičky (nic jsem neviděla, ale už si to teď zpětně vůbec nedokážu pořádně vybavit).... a sníst. Mé okolí mi tvrdí, že se k ní určitě nijak nedostala, že by ji nespolkla, protože tak velké dítě už hned tak něco nespolkne, že nechce dát do pusy nic nového, tak proč by polykala baterii, že by jí polknutí dělalo problémy, že bych si toho všimla, že by se třeba dávila a tak, že kdyby ji spolkla, už by se dávno něco dělo .... a přičítají vše jen mé nemocné hlavě a zrazují od toho, abych nechala dceru zbytečně rentgenovat (jako jsem bohužel už jednou cca v 11 měsících nechala). Snažím se poslechnout je a ne tu "svoji hlavu" a neublížit dceři "zbytečně" ozářením, ale mám trvale sevřený žaludek a je mi zle z pomyšlení, že může třeba nějaká ta baterie dceři poškozovat střevo, a že pak už bude pozdě. Chtěla jsem se Vás tímto prosím zeptat: 1) Je možné říct cca dobu, po které když bude dcera OK, už je to známka, že je to v pořádku, že ji opravdu nemohla sníst? 2) Může se stát, že baterie nevyvolá akutní obtíže, které bych na dceři hned viděla, ale že tam někde ve střevech nebo žaludku zůstane a povede to k nějakým následným těžkým potížím za delší dobu? Dcera je zatím stále v pohodě, živá a akční jako vždycky, papá a kadí jako normálně. Předem velmi děkuji za radu, odpověď na moje otázky nemůžu nikde najít.

Odpověď odborníka:

Baterie je nejnebezpečnější přímo v žaludku, kde se rozloží a může způsobit jeho proděravění, toto ale probíhá poměrně rychle, projevy by se objevily cca do 48 hodin od spolknutí. K poškození střeva většinou nedojde, protože tam již není kyselé prostředí a baterie se tam již nerozloží, pokud by prošla ze žaludku rychle. Vzácně by se mohla zachytit ve střevě ve zvrásněném povrchu a delší dobu tam setrvávat, ale toto není příliš pravděpodobné. Pokud jste dcerku měla celou dobu na očích a jak situaci líčíte, pravděpodobně se skutečně nic nestalo, ale pokud jistotu nemáte, bylo by nutné skutečně provést rentgen, dávka ozářená ale není příliš velká. Hezký den

MUDr. Veronika Šabatová
MUDr. Veronika Šabatová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Pediatrická klinika Thomayerova nemocnice

Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: