Mr páteře

Mohu poprosit o vysvětlení z vyšetření MR? Velice děkuji. MR LS:Mírné zúžení páteřního kanálu a foramin lokalizované široce mediodorzálně se vyklenujících plotének L1/2,L2/3,L3/4,L4/5 s přesahem do cca 3mm,nevelkých dorzálních a posterolatárních osteofytů lokalizovaných na přilehlých hranách korespondujících obratlových těl při def.spondylose a mírně hypertofických intervetebrálních skloubení L1-2-3-4-5-S1 bilat. při spondylarhrose. Durální vak je v těchto úrovních mírně deformován, má rozměr 13mm v AP směru v úrovni ploténky L3/4,L4/5 a cca 19mm v AP směru v úrovni ploténky L5/S1. Meziobratlové ploténky jeví známky dehydratace. Míšní konus ve výši L1. MR Th páteře: široké mediodorzální protruze až naznačené herniace plotének Th 7/8, 8/9, Th 12/L1 s přesahem do cca 3,5-4mm doprovázený dorzálními a posterolaterálními spondylofyty na přilehlých hranách koresp.obratl.těl při počínající def. spondylose. Scheurmannovská stigmatizace ThL úseku páteře. Hemangiom těla Th 12. Jsou nálezy závažnější charakteru nebo jsou běžné, přiměřené věku? Děkuji

Odpověď odborníka:

Zdravím Vás... ano, jedná se o degenerativní změny, které se časem a opotřebením páteře zhoršují, tedy dalo by se řící i odpovídající věku a hlavně určité dispozici již od mládí či po rodičích také nejčastěji, z nálezu vyplývá že změny jste měla asi již v době dospívání... ta Scheuermann. stigmatizace je porucha z období růstu... a hlavně samozřejmě jak páteř celý život zatěžujete či sportujete atd., takže těch faktorů je více, a na nějakém tom milimetru až tak nesejde, vždy záleží na klinice, tedy na potížích, bolestech, skříplých nervech atd., či prostě jestli se s tím dá žít a netrpět příliš, operace jsou vhodné tam kde nastanou nějaké komplikace s útlakem míchy či nervů a určitě bych očekával nějaký nález na krční páteři, která právě bývá poškozena nejvíce a mělo by se toto vyšetření dodělat... jinak vám doporučuji samořejmě dobrou RHB, jogu, pilates, vyvarovat se prudkých pohybů, pádů, nárazů, dopadů... a věnovat se denně protahování, strečinku a dbát doporučení fyzioterapeutů... dokud je páteřní kanál zúžen jen mírně, je to ještě docela dobré, ale ten bývá právě nejčastěji v té krční části a nemusí si nijak moc projevovat zpočátku... pokud by tam nález byl, je dobré operativně kanál rozšířit a nečekat na zhoršování stavu, operace krční páteře naštěstí mají velmi dobré výsledky pokud jsou provedeny včas a nedojde k poškození míchy, mírné zúžení páteřního kanálu v dalších částech páteře není tak nebezpečné jako u té krční... díky za dotaz, pěkný den

MUDr. David Folprecht
MUDr. David Folprecht

Specializace: Praktické lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x