Mravenčení v chodidlech a patě

Vážená paní doktorko, se dovoluji obrátit na Vás s následujícím dotazem. mám vyhledat neprodleně neurologa s níže uvedeným problémem? V průběhu měsíce května jsem absolvoval tří týdenní ambulantní rehabilitační cyklus v lázních. Dle mého názoru úspěšně, neboť bolesti a obtíže s bolestmi zad a hlavy zmizely. Rehabilitovali mi krční a bederní páteř (nález mám k dispozici). Ke konci této léčby jsem začal občas pociťovat "lehké mravenčení" "(brnění)* v patě a chodidlech obou nohou. Někdy střídavě, někdy obě současně, není to bolestivé ale působí to jistý diskomfort, obzvlášť když se na to příliš soustředím. Obrátil jsem se tedy v lázních na ošetřujícího lékaře s tímto problémem a bylo mi sděleno, že to je jedna z možných reakcí na léčbu a že do třech týdnů pomine. Já jsem však netrpělivý pacient, za což se předem omlouvám, ale nedalo mi jinak a raději jsem ještě navštívil svého ortopeda. Po ortopedické stránce jsem taktéž v pořádku hybnost v normě, s tím, že mám podrážděná nervová zakončení a byl mi předepsán lék Milgamma N. (nález taktéž k dispozici) Přípravek užívám cca týden a bohužel jsem zatím nezaregistroval žádné zlepšení, zhoršení také ne snad, jen s tím, že to cítím a vnímám častěji, možná denně. Chodím normálně, sportuji. Minulý týden jsem absolvoval pravidelné vyšetření (biochemie) vše mám v normále mám jen zvýšený cholesterol (6) a triglyceridy. Nevzpomínám si v minulosti, že bych se tím nějak výrazně zabýval, občas op náročných sportovních výkonech (vysokohorská turistika, běh v náročném terénu), nárazově a krátkodobě jsem pociťoval podobnou únavu nohou, po několika hodinách a nebo dnech to ale odeznělo, současně se mi však zdá, že to má trvalejší charakter. Ještě bych měl asi sdělit, že zhruba měsíc a něco jsem radikálně ve stejném období nosím pouze obuv, která má ortopedické vložky (i gelové) nebo je výrazně kvalitnější z tohoto pohledu, než to co jsem nosil doposud. děkuji za Odpověď JD

Odpověď odborníka:

Není mi známo z jakých důvodů jste absolvoval lázeňskou léčbu, ale jistě jste byl předtím vyšetřen a lázeňská léčba byla na místě. Balneoreakce opravdu může trvat od začátku lázeňského pobytu zhruba do 3 týdnů, ale nyní doma už by souvislost s proběhlou lázeňskou léčbou být neměla. Pro vámi popisované potíže bych neurologické vyšetření abslovoval. Může sloužit nejen k upřesnění diagnozy, ale i příslušnému léčení.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: