´může to být tetanie?

Dobrý den paní doktorko, omlouvám se, že se obracím znovu na tuto poradnu, ale jsem už trochu bezradná. V únoru jsem začala brát euthyrox na hypotyreozu, mám subliklinickou, bez protilátek, léčba 50 denně každé ráno mimo neděli. Pak se mi jednoho dne udělalo špatně, odvezla mě sanitka pro tachykardii - prekolapsovy stav. Hrozně jsem se klepala, občas čtu na internetu, že na pohotovosti dají injekci, ale mě žádnou nedali a neřekli ani nic třeba o hořčíku. Jen, že krev je v pořádku a může to být od štítné žlázy. Byla jsem týden doma, dost jsem se třásla. Pak to přešlo. Asi za 14 dní jsem měla opět nevolnost, obvykle se mi to stane třeba po cestě z práce nebo i v práci, když sedím. Cítím se velmi unavená. PO 3 měsících jsem snížila užívání euthyroxu na polovinu, neboť jsem večer měla brnění rukou a nohou, a nemohla jsem usnout. Začla jsem hubnout, neboť mi nechutná jídlo. Ťeď po dalším měsíc jsem euthyrox vysadila, protože už jsem byla velmi fyzicky vyčerpaná. Obykle je to nejhorší ráno, když už usnu, tak spím dobře, nic mě nebudí, nemám žádné záchvaty, že bych musela volat lékaře, ale nejhorší je to ráno. Vzbudím se, za chvíli začnu pociťovat nervozitu, a tak do 11-12 h se nemohu najíst. Myslíte, že na takové stavy pomůže hořčík - asi ho málo mám (i když krev ukázala normu, neboť s euthyroxem přišly průjmy a nechutenství , tudíž moje strava je poslední dobou skutečně špatná. Dle krve mám málo vitamínu D. Hodně čtu, že tyto stavy se léčí antidepresivy, opravdu je to nutné nebo by mohl stačit ten hořčík? Prosím případně o jakou dávku denně. Moc děkuji.

Odpověď odborníka:

Vážená Lucie,onemocnění štítné žlázy může mít za následek zhoršení celkového zdravotního stavu a obvykle trvá delší dobu, než dojde ke stabilizaci.Vysazování a nasazování medikaci je vhodné pouze při konzultaci s endorkinologem.Následkem může být i minerálová disbalance.Nedostatek hořćíku se může projevovat křeče mi,někdy jsou subjektivní potíže i při normální hladiné Mg v krvi.Substituci je možno vyzkoušet,nejraději Magne B 6 2x1 tbl nebo Magnosolv 1 sáček denně Předávkování se projeví průjem.Vaše potíže záchvatového charakteru mohou být tetanický záchvaty.Pokud nedojde ke zlepšení konzultujte psychologa,krátkodobá anti depresivní terapie bývá velmi účinná.Raději se k lékaři objednejte,akutní vyšetření na pohotovost obvykle nevyřeší celý problém ,pouze odstranění akutní potíže.Nebojte se o svých potížích mluvit s lékaři,info na netu Vám moc nepomůže Kl

MUDr. Eliška Klímová
MUDr. Eliška Klímová

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Neurologie-EMG s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: