Můžu brát dvě antidepresiva (asentra a mizarten) najednou?

Dobrý den, mám problém s jídlem a se žaludkem (bolesti, tlak, pocity na zvracení), je to prý psychické, tak sem zašla za psychiatrem a ten mi napsal léky Asentra 5O mg jednu tabletku ráno a Mizarten 15 mg půlku tablety večer. Chtěla jsem ze zeptat zda je to normální abych brala dvoje antidepresiva? Mám taky strach, že mi po nich bude špatně od žaludku, toho se bojím nejvíc. Děkuji předem za odpověď.

Odpověď odborníka:

Vážená a milá paní Barboro, jestliže Vaše problémy byly diagnostikované jako psychické, jsou pravděpodobně součástí úzkostně-depresivní symptomatologie, kdy organismus „přepíná trávení na sporo“, protože se aktivují jiné mechanismy. Při úzkosti také člověk může polykat více vzduchu, který pak v žaludku překáží. Popsaná kombinace antidepresiv je velmi dobrá. Asentra (=sertralin) ráno povzbudí a mirtazapin večer jednak uklidňuje a zkvalitňuje spánek, současně ale také velmi příznivě působí na trávící procesy. A co je na něm zvlášť pěkné: neovlivňuje nijak nepříznivě sexuální funkce. Tato dvě antidepresiva se ideálně doplňují, jsou nenávyková a dávka je u obou počáteční, což znamená, že ji lze podle potřeby zvyšovat. Mám pocit, že jsem to namíchal přímo já sám. Ať Vám to pomůže – ale pozor! Trvá to přece jen nějakou chvíli, takže nelámejte hůl, kdyby to nebylo do týdne. Oba léky se plně „chytají“ tak s dvoutýdenním zpožděním, až když se usadí na příslušných místech a začnou tam pracovat.

MUDr. Radkin Honzák, CSc.
MUDr. Radkin Honzák, CSc.

Specializace: Psychiatrie

 
Líbí se vám odpověď?
+34 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: