Mykoza

Dobrý den, už tak půl roku mě trápí opakované mykózy. Od přítele to být nijak nemůže, protože dřív takový problém nikdy nebyl. Gynekolog mi pokaždé zkontroluje pH v pochvě, udělá stěry(pak řekne že je vše v pořádku) a předepíše mi nějaké čípky. Jenže se to pořád opakuje:(.S přítelem se vidíme jen o víkendech a už je mi opravdu nepříjemné mu neustále říkat, že sex nebude, protože mám pořád ten samý problém. Nemohla byste mi něco poradit? Minulý týden jsem měla svědění a červenou pochvu, tak jsem si koupila Candibene na 3 dny, ještě jsem mazala Fungicidin, teď je to sice o něco lepší, ale když přejedu přes klitoris, úplně mě to bolí a v pořádku to asi nebude. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, domluvte se se svým gynekologem. Pokud se skutečně jedná o opakující se mykózu, recidivám je nejlépe předcházet dostatečně dlouhou a cílenou terapií následovanou dlouhodobou (6 měsíců) profylaktickou terapií. Důležitou součástí léčby je také nutná úprava životního stylu, tj. např. volba vhodného prodyšného oblečení a prádla, omezení cukrů, dodržování hygienických zásad, atd. Při neúspěchu této terapie je třeba vyšetřením zjistit, zda-li se nejedná o jinou diagnozu.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: