Myom dělohy

Dobrý den, před 2 měsíci jsem byla na operaci s vaječníkem. Měla jsem nezhoubný nádor, takže jsem prodělala klasickou operaci. Jelikož nebylo jasné jakou operaci mi vlastně budou dělat - předcházela ji laparoskopicky provedena revize břicha - tak neřešili myom dělohy. Je mi 48 let, mám po 3 císařských řezech a podvázané vaječníky. Již při 3 císařském řezu jsem měla hodně srůstů. Teď mě operovali a měla jsem navíc hodně silný zánět - po operaci asi 5 různých antibiotik. Myom je velký asi 6 cm. Jaká je šance vyhnout se další operaci? Pan doktor mi řekl, že je šance, že se dostanu do klimakteria a myom by se dál zřejmě nezvětšoval. Kdysi - a to mi ještě nebylo ani 40, jsem už měla problémy a pan doktor konstatoval, že jsem nejmladší pacientkou s těmito problémy - musel mi znovu "nastartovat menstruaci". Další operace už vzhledem k tomu, že mám břicho 4x operované, není moc vhodná. Co můžu udělat? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, jak říkal Váš lékař, šancí může být vyčkat předpokládaného zastavení růstu či ev. i zmenšení velikosti myomu v klimakteriu. Pokud by myom způsobovat obtíže (bolesti, krvácení), operace by byla cestou, jak problém vyřešit.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: