Nador na tlustem střevě

Přeji krásný den Pane doktore . Muj dotaz nesměřuje na mou osobu , ale mám strach o rodinneho přislušníka o mého dědu . poslední dobou ho trápí někdy zacpa nevim jestli jde přimo o zacpu , ale třeba 2 až tři dny nevykonava velkou potřebu a zničeho nic jeden den chytne křečovity prujem . Má to takove střídavé . Krev ve stolici neudavá ale muže byt okem neviditelná . Dále mi připada více ospalý přes den . Určitě nema pravidelnou stolici . Dědovi je 73 let cely život nekuřák trpí cukrovkou a i konzumuje sladke ma určitě nadvahu a take neodmitne tučnou stravu ( jako cukrovkář je to moc špatny taková konzumace jidla) Asi před pul rokem byl jen na testu ok. krvacení ve stolici ktera vyšla neg. proto nepodstoupil kolonoskopii . A znáte to Pane doktore nezná přiznaky pro něj je to jen banalita kterou nepotřebuje řešit s lekařem , nechce si přiznat že nadorove onemocněni muže mít a má takove nebolestive a nijak zavažne přiznaky . Myslíte že se muže jednat o rak. tlusteho střeva nebo to muže být i něco jineho jsem si vědom že věkem i cukrovkou nadvahou a stylem potravy je ve velkem ohrožení děkuji Vám mockrat .

Odpověď odborníka:

Pacient potřebuje podrobnější vyšetření na které by se měl dostavit ke gastroenterologovi. Může se jednat o obyčejnou zácpu, ale za touto zácpou se nůže opravdu skrývat i případný novotvar tlustého střeva. Tedy vyšetření, vyšetření konečníku a nejlépe vyšetření tlustého střeva již vámi zmiňovanou kolonoskopií. Podle výsledku potom léčba.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: