Náhlá velmi silná bolest levé horní končetiny, pod lopatkou, v axile a na levé horní straně hrudníku

Dobrý den. Prosím Vás o radu ohledně maminky. Je jí 50let,od neděle (4 dny zpátky) ji bolí levá ruka, ale to tak, že se prakticky nemůže hýbat. Ruku samostatně nad hlavu nezvedne, přidržuje si ji pravou rukou, bolest v levé ruce cítí i při nadechu, při pohybu pravou rukou. V pondělí na vyšetření měla končetinu nateklou, i na dotek velmi citlivou, pohyblivost byla prakticky nulová. Byl proveden RTG snímek krční a hrudní páteře, který byl bez patologií, biochemicky krev v normě, byla odeslána ještě na ultrazvuk ramene, kde po delším pátrání pan doc.našel ve v.brachialis echogenní útvar, žíla byla nestlačitelná a Dopplerovské vyšetření ukázalo absenci průtoku žilou v tomto místě. S dg flebotrombózy byla v pondělí přijata do nemocnice. Nicméně se moc nesetkala s pochopením místních vedoucích lékařů, kteří diagnóze žilní trombózy v horní končetině nechtěli věřit, a o dva dny později, bez diagnózy a s minimálním zlepšením byla propuštěna domů. V průběhu hospitalizace byla vyloučena plicní embolie ventilačně-perfúzní scintigrafií, hodnoty D-dimerů vyšly druhý den hospitalizace i v den propuštění shodně 263. Na kontrolním ultrazvuku v den propuštění již jiný vyšetřující lékař nenašel na v.brachialis žádné patologie. Maminka dostala domů Fraxiparine na 3 měsíce a venoprotektiva. Nicméně oficiálně vlastně diagnózu nezná, protože vedoucí lékař oddělení tvrdil, ze se o žilní trombózu zcela jistě nejedná. Mohu poprosit o radu, na koho se třeba dál obrátit? Maminku to stále bolí prakticky stejně,pokud leží,je to ok, ale hýbat se nemůže. Otok je již mírnější, ale stále přítomen. Moc děkuji za odpověď na takový dlouhý dotaz.

Odpověď odborníka:

Milá Michaelo, tak to je opravdu zapeklitý problém. Mamince sice trombózu nediagnostikovali, ale dali jí léky na trombózu, ty zabírají jen částečně... Ddimery nedokážu posoudit, nevím v jakých jednotkách je hodnota uvedena a jaká je "norma" dané laboratoře. V této situaci by se Vaše maminka měla obrátit na cévní ambulanci, případně na hematologii, a přinést si k vyšetření výsledky veškerých dosud provedených vyšetření. Neznám specialisty na Olomoucku, takže se zkuste domluvit s praktickým lékařem, které konkrétní pracoviště nebo kterého lékaře by Vám doporučil. Držím palce!

MUDr. Markéta Macková
MUDr. Markéta Macková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka v Třebíči

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: