Nález mri a zavedená léčba

Dobrý den pane doktore. Před měsícem jsem měl distorzi kolene, pocit prasknutí v zadní části kolene s následujícim vyšetření. OBJ:sin koleno. palp. bolestivost s max. nad fem. úponem LCM, man na med. meniskus ₊₋, kolat. vazy pevné, zásuvka a lachm. diskretně volnější, pivot a shift negat., FP negat., hypotrofie m.q. DG:stp dist gen.I.sin., stp plast. LCA et part. ME men. med. et lat. T. +dop. diskut. možnosti - konserv. postup, elast. bandáž, posil.sv. stehna, obklady. Před svátky jsem využil možnosti MRI vyšetření. RES:Stp. po plastice LCA gen I.sin. Náhrada je gracilní, bez přesvědčivého kompl. přerušení. Lehce nehomogenní signál ve femorálním úponu LCL, bez kompl. ruptury. Gonarthrosa s chondropatií hlavně v laterálním kondylu femuru, kde až s defektem (6x7mm LLxVD) a edémem subchondrálně, nelze vyloučit incip. osteochondronekrosu, dif. dg. postkontusni edém. Přestavbove změny subchondráné v mediální porci. Menší okrsek edému ve dření proxim epimetafysy tibie I.sin laterálně dorsálně - v.s. postkontusní. St.p. parciální mediální menisektomii zadního rohu, bez zřetelného opětovného poškození, lat. meniskus bez ruptury. Malý výpotek suprapatelárně. Aktuálně posiluji svalstvo (i v rámci rehabilitací). Při cvičení koleno nebolí, ale po cvičení pocit tlaku po čéškou (hlavně při propnutí behěm chůze, stání) a tahavá bolest pod čéškou na vnitřní straně kolene s bolestí šlach v zadní části kolene. Na kontrolu jdu v půlce ledna. Myslíte, že daná terapie je vhodná vzhledem k nálezu na MRI nebo by bylo vhodné navštívit ošetřujícího ortopeda dříve. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Patrně se jednalo o úrazové porušení celistvosti kloubní chrupavky s defektem, který je na MR popisován. Kromě současné léčby by bylo na místě pokračovat v léčbě některými preparáty, pro zlepšení stavu kloubní chrupavky aplikaci nitrokloubně nebo aplikovat metodu ACP t.j. aplikaci vlastní upravené krevní plasmy s bohatým počtem destiček, což má stimulační efekt na hojení chrupavky.. Metoda není hrazena pojišťovnou. V tomto směru poradí váš ortoped. Jinak podle klinického nálezu kolena při vyšetření ortopedem.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x